Friday, January 29, 2010

Udang Masak Lemak Cili Api



Kak Mas teringin nak makan udang segar, pagi ni masa kat market... terlihatlah udang harimau segar... apa lagi beli aje....Bila sampai rumah ... ambil lengkuas yang ditanam kat tepi pagar...


Bahan:-
½ kilo udang (sederhana) )
1 ulas bawang putih )
8 biji bawang merah )
½ inci halia )>dikisar = nak sedap gunakan lesung
5 inci kunyit basah )
10 biji cili api )
2 inci lengkuas )
2 batang serai
2 keping asam keping
Santan pekat (1 biji kelapa)
Garam dan perisa

Cara:

Masukkan udang bersama dengan bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk bersama santan, panaskan dengan api perlahan. Lepas itu masukkan serai, asam keping dan juga garam dan perisa mengikut selera.

Hari ini, Jumaat, tempat kami adalah hari minggu dan kami sekeluarga menikmati masakan udang cili api. Sungguh enak dimakan sehingga tak sedar habis nasi satu periuk sebab masak sikit jerr... kena jaga makan tu…. Ummp.. lazat sekali…cubalah……

Dari kak mas sekeluarga….selamat mencuba…

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...