Friday, November 19, 2010

Rendang Ayam (Kak Mas)




Malam raya, Kak Mas menyediakan masakan rendang ayam bersama dengan ketupat nasi untuk sarapan di pagi Raya Aidil Adha dan rendang ini dibawa sedikit ke rumah mak Kak Mas di Paloh. Kebiasaannya Kak Mas masak rendang daging tapi kali ini masak rendang ayam pulak, maklumlah mak Kak Mas tak makan rendang daging.

Rendang ini tak sampai tengahari pun dah habis dimakan bersama ketupat, kali ini Kak Mas buat sedikit saja. Kalau adik-adik nak cuba rendang daging, resipinya sama saja.


Manakala anak Kak Mas pula membuat kek coklat dengan toppingnya sekali..memanglah sedap, selepas makan rendang tu, kita makan pencuci mulut pula.

Masakan ini memang kesukaan keluarga Kak Mas, terutamanya sekali anak sulong Kak Mas tapi dia tidak dapat beraya bersama kerana pergi belajar di luar negara. Insya’allah kalau dia ada kelapangan di tahun depan baru dapat balik, bolehlah Kak Mas sediakan masakan ini.

Cubalah…best tau..sampai menjilat jari.

Rendang Ayam
(Kak Mas
)

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (1 ½ kilo)
3 ulas bawang putih }
3 biji bawang besar }
10 biji bawang kecil }
5 biji lada kecil } dikisar
2 ½ inci lengkuas }
1 ½ inci kunyit }
1 inci halia }
2 batang serai }
3 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
1 peket rempah kari daging
1 biji kelapa – dibuat kerisik
1 biji kelapa – santan pekat
½ cawan minyak masak
3 – 4 helai daun limau purut
4 helai daun kunyit - dimayang

Perisa - garam, gula dan manisan (mengikut selera)



Caranya :-

1. Bahan yang dikisar tadi hendaklah dicampur dengan rempah dan cili boh. Selepas itu panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan bahan yang digaul sehingga naik pijar

2. Selepas itu masukkan ayam dan bersekali dengan kerisik, asam keping dan daun limau purut ke dalam kuali. Biarkan selama 1 hingga 1 ½ jam dengan api yang perlahan, kacaulah selalu.

3. Akhirnya masukkan daun kunyit dan santan, biar sampai kering. Bahan perisa mengikut selera masing-masing. Masakan ini memakan masa selama 3 jam.

4. Bila sudah masak terus dihidang bersama dengan ketupat atau lemang.






1 comment:

  1. bagus kak mah... selame ni saya dok tahu plok kak mah sediakan resipi... nanti saya boleh cuba... sedap plok nampok...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...