Friday, December 24, 2010

Kari Ikan Tenggiri

Pagi tadi Kak Mas bersama suami pergi ke kedai Abang Mat di Bukit Kecil untuk memakan roti canai telur dan kuah karinya memang best sangat. Selepas itu, Kak Mas singgah sekejap di Paloh menjenguk kedua ibu bapa dan mak saudara meminta tolong membuat gubahan hantaran untuk peminangan anak lelakinya. Kak Mas membuat gubahan sirih, buah-buahan dan baju secara ringkas sahaja. Selepas siap, Kak Mas balik ke rumah. Pada jam 2 petang baru Kak Mas baru masuk dapur. Hari ini Kak Mas masak kari ikan tenggiri. Masakan ini boleh dikatakan masakan kesukaan keluarga saya.

Bila masak, Kak Mas hidangkan bersama-sama dengan singgang daging dan telur itik masin. Cubalah masakan ini, sedap tau.

Kari Ikan Tenggiri

Bahan:-

½ kg ikan Tenggiri

1 ulas bawang putih )
10 ulas bawang merah ) dikisar
½ inci halia )
2 biji lada kecil )

2 sudu besar air asam jawa
1 peket rempah kari – Adabi atau Peladang
2 sudu besar lada boh

Bahan untuk dimayang

1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
¼ inci halia

4 sudu besar minyak masak
1 kotak kecil santan
2 cawan air
10 helai daun kari
5-6 biji sesawi

hiasan
1 biji bawang besar - dipotong mengikut kesukaan anda
1 biji lada besar - dipotong
1 biji tomato

Perasa – mengikut selera

Cara-caranya:-

1. Bahan yang dikisar dicampurkan dengan air asam jawa, rempah kari dan juga cili boh.
2. Panaskan minyak, selepas itu tumiskan bahan yang dimayang biar sampai pijar lepas itu masukkan daun kari bersama-sama dengan biji sesawi. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam tumisan sehingga naik baunya.
3. Selepas itu, masukkan ikan yang telah dibersihkan ke dalam periuk selama 10 hingga 15 minit kemudiannya masukkan santan dan air. Biarkan sampai mendidih masukkan bahan hiasan tadi.
4. Bila masak hidangkan bersama-sama dengan telur itik masin.



Wednesday, December 22, 2010

Ikan Kerapu Masam Manis(Sweet Sour)


Masakan ikan kerapu masam manis ini Kak Mas hidangkan bersama dengan Udang Mentega/Butter di atas meja pengantin semasa Kak Shera hari itu.

Ikan Kerapu Masam Manis


bahannya

1 ekor ikan kerapu - berat lebihkurang ½ kg - dibersihkan dan tos

Bahan A

5 ulas bawang merah )
1 ulas bawang putih ) ditumbuk
7 – 8 biji lada hitam )
Garam

Bahan B

1 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar cili boh
Air asam jawa
perasa

bahan hiasan (hiris)
daun sup & bawang
tomato segar
cili merah
bawang besar

Minyak masak untuk menggoreng

Cara

1. Bahan A diperap bersama ikan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak, bila panas masukkan ikan yang diperap tadi hingga masak.
3. Selepas itu, angkat dan toskan ikan.
4. Panaskan kuali dan minyak masak, bila dah pijar kemudian tumiskan bahan A (rempah yang diperap dengan ikan) hingga naik baunya. Selepas itu masukkan bahan B, biarkan sampai betul-betul pijar.
5. Kemudian masukkan ikan yang ditoskan tadi bersama-sama rempah yang ditumiskan tadi selama 5 minit.
6. Bila masak hidangkan dan kemudian taburkan bahan-bahan hiasan tadi.


Udang Goreng Mentega (Berjala Telur)


Tanggal 17 Disember 2010, hari Jumaat, anak sepupu Kak Mas namanya Kak Shera (panggilan manja) telah melangsungkan perkahwinannya. Ayahnya yang bekerja sebagai pengetuk bodi kereta yang terkenal dengan kehalusan mutu kerja. Kak Shera ni dah dianggap seperti anak Kak Mas sendirilah. Oleh itu, dengan sedikit pengalaman yang Kak Mas ada ni, Kak Mas telah diminta untuk menyediakan hidangan pengantin dengan masakan Udang Goreng Mentega Berjala Telur dan Ikan Kerapu Masam Manis untuk dijadikan hidangan. Manakala pemanis mulut dihidangkan Puding Tauhu dan buah epal, limau Sunkist dan juga Anggur Merah.

Pada hari Khamis, sebelum majlis berlangsung, pagi-pagi lagi Kak Mas sekeluarga telah pergi ke Pasar Besar Kedai Payang untuk mencari bahan-bahan masakan hidangan ni.

Kak Mas sungguh gembira kerana telah berjaya menghasilkan hidangan ini dengan masakan Udang Goreng Mentega Berjala Telur, Ikan Kerapu Masam Manis ini. Kalau anda ingin mencubanya resipi ini, memang best hingga menjilat pinggan dan pengantin pun makan bertambah, he.he.he.

Resipinya adalah tersenarai sebagaimana di bawah.


Udang Goreng Mentega
(Berjala Telur)

Bahannya

1 kg Udang (bersaiz besar) – (lebih kurang 4 ekor)
1 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Kari Ikan
5 helai daun kari
3 biji cili api
2 biji telur – merah telur
2 sudu Mentega atau Butter
Minyak masak untuk mengoreng.

Caranya :-

1. Udang hendaklah diperap dengan garam, kunyit dan serbuk kari ikan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak, apabila panas minyak masukkan udang biarkan sampai masak dan masukkan cili api, daun kari yang telah dimayang. Selepas itu angkat.
3. Simpan minyak gorengan udang tadi. Panaskan kuali masukkan minyak dicampur dengan mentega.
4. Merah telur yang dipukul tadi, digoreng di dalam minyak bersama mentega yang dah dipanaskan. Telur itu dipusing-pusing dengan acuan supaya menjadi seperti jala.
5. Selepas siap menjadi seperti jala terus diangkat dan ditoskan.
6. Selesai saja menyediakan telur jala, bolehlah dihidangkan bersama-sama udang tadi.

Catatan:-

Udang tersebut dicucuk dengan lidi sate dan dipacak pada buah nenas, manakala telur jala disangkut dekat kepala udang. Jadilah Udang Goreng Mentega Berjala Telur.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0