Thursday, March 31, 2011

Singgang Asam Pedas Ikan Patin




Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas

Hari minggu yang lepas hujan lebat sekali, maklumlah dah mula masuk musim tengkujuh. Kakak sekeluarga pergi ke Pasar Manir untuk membeli ikan Patin. Dapat jugak rasa ikan fresh. Peniaga yang jual tu siap menyiang ikan tu sekali.


Suami kakak sangat menyukai masakan Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas.



Bila pulang ke rumah, kakak terus ke dapur dan menyediakan bahan-bahan untuk memasak ikan ini. Masakan ini sangat sesuai dimakan bersama-sama sayur kangkung goreng sambal belacan.



Cubalah masakan ikan..sedap tau.. cuba jangan tak cuba..cukup mudah dimasak.



Satu lagi bila beli ikan patin yang hidup dan segar, jangan dibuang insangnya... kepada yang gemar insangnya seperti ikan tenggiri. Boleh dimakan.




Ikan Patin Masak Singgang Asam Pedas

Bahan-

1 ekor Ikan Patin – (800 gram)
3 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } 
2 inci kunyit basah } - dikisar
2 inci halia }
3 biji lada besar }
3 inci lengkuas }
2 -3 biji cili api }
1 sudu besar cili boh
4 keping asam gelugur
¼ sudu kecil belacan
4 cawan air
10 tangkai daun kesum 

Bahan perisa

Garam dan Msg – mengikut selera

Caranya:-

1. Bahan yang dikisar tadi dicampur dengan cili boh, asam gelugur, air, belacan dan daun kesum beserta dengan ikan patin ke dalam periuk.

2. Lepas itu masukkan bahan perasa. Biarkan masakan tadi mendidih hingga kering sedikit airnya selama ½ jam.

3. Bila masak, terus dihidang bersama sayur kangkung goreng sambal belacan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0