Sunday, June 10, 2012

Udang Bercili

Bahannya:

600 gram udang kasar
1 senduk sos tomato

10 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
(cili merah, bawang merah dan bawang putih dilumatkan)

1 biji bawang besar
1 biji cili merah
(bawang besar dan cili merah – dimayang).

 ½ cawan minyak masak
 Garam, gula serta serbuk perasa secukupnya.

Caranya:-

1. Udang dibersihkan tapi jangan dibuang kubit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Tumiskan bahan yang dikisar itu; sehingga naik pijar.
4. Masukkan tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Selepas itu masukkan udang, bila sudah masak masukkan bawang dan cili yang dimayang.
6. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0