Thursday, June 6, 2013

SINGGANG DAGING MAK TERANUNG

Bahannya:

600 gram daging
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ cm halia di mayang
2 ½ cm kunyit
1 sudu ketumbar
½ sudu lada hitam
3 keping asam gelugur
2 cm lengkuas
Sedikit aji no moto dan garam secukup rasa

Caranya:-

1. Daging dipotong kecil dan dibersihkan.
2. (Ketumbar, lada hitam, bawang merah, bawang putih, halia, asam keping, kunyit dan lengkuas) ditumbuk. 3. Masukkan (2) ke dalam periuk yang telah dimasukkan air dan masukkan daging.
4. Masak api perlahan hingga empuk/lembut kemudian diangkat dan dihidangkan.

Kalau nak rasa tu jangan banyak-banyak nanti tak jadi lauk lah pulak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...