Friday, September 19, 2014

NASI KAPIT KUAH NASI DAGANG (Burasak Terengganu)

Kalau nak makan segera, Kak Mas hanya singgah kat Warong Norazila hadapan Shell Chabang Tiga, Kuala Terengganu.
Bahan-bahan untuk Nasi Kapit
1 mug beras
Cara:-
1.    Cuci beras dan toskan.
2.    Masukkan beras bersama dan air dengan nisbah 1 mug beras :3 mug air; dengan api yang sederhana.
3.    Bila mendidih kacau-kacau sehingga kering dan kecilkan api selama 10 minit.
4.    Masukkan nasi tadi ke dalam loyang dan ratakan.
5.    Bila dah keras dan sejuk, bolehlah dipotong-potong dan dimakan bersama gulai ikan aya.

Gulai Ikan Aya (Tongkol)


Bahan
1 ekor ikan aya /tongkol/tuna saiz sederhana - guna 2 ekor ikan tongkol saiz kecil
4 keping asam gelugur keping
4 sudu lada boh/lada kering - guna 3 sudu saja
1 biji kelapa -  ambil santan
3 biji cili merah –belah 2 memanjang/cili padi
2 sudu manisan/gula melaka
garam secukupnya,minyak
2 sudu kerisik
*saya tambah 2 sudu besar rempah gulai ikan-serbuk kari ikanpun boleh

Bahan-bahan kisar
2 sudu ketumbar
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
10 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit
1 batang serai

Cara memasak:
1. Ikan direbus dgn garam dan asam keping dgn sedikit air hingga kering. Seelok disimpan satu malam.
2. Santan dipanaskan dengan air yang perlahan. Bila santan itu tinggal separuh, masukkan air bagi mencapai tahap santan ke asal tadi. Bila santan itu mendidih, masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air.Kacau sehingga mendidih. Selepas itu, masukkan kerisik,  sedikit garam dan manisan/gula melaka.
4. Biarkan kuah agak pekat, kemudian masukkan ikan.
5. Sebelum diangkat masukkan cili merah/cili padi untuk yang gemar makan pedas.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...