Saturday, September 13, 2014

NASI LEMAK


Bahan Nasi Lemak:
500 gram beras (basuh dan toskan)
3 ½ cawan santan
½ inci halia
1 sudu camca gula
Garam dan daun pandan

Cara-cara:-
1.    Masukkan santan, halia, garam dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan.
2.    Masukkan beras kedalam periuk yang telah dicampurkan dengan bahan-bahan dan biarkan nasi sampai kering dan kecilkan api.
3.    Biarkan periuk tadi mengeluarkan wap beberapa kali – tandanya nasi masak.
Bahan untuk sambal:
125 gram ikan bilis (digoreng) / 1 kilo ikan tongkol(Aya) (dikukus dan digoreng)
125 gram bawang merah            
60 gram cili kering / cili api (10 biji)               
5 cm belacan                                                 digiling
2 camca besar minyak
1 camca teh  gula @ manisan (gula Melaka)
1 ½ camca air asam
Sedikit garam

Cara-caranya:-
1.    Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling sehingga naik pijar.
2.    Masukkan ikan bilis atau ikan, air asam, garam dan gula, biarkan hingga agak pekat.
3.    Angkat serta hidangkan dengan nasi lemak dan hidangan tambahan.
Hidangan tambahan:
Telur ayam atau telur puyuh yang direbus
Kangkung yang dicelur

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...