Friday, September 19, 2014

SATA


Sata adalah sejenis kuih tradisional berasaskan ikan yang popular di negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di negeri Terengganu. Sata diperbuat daripada isi ikan, kelapa parut dan rempah.  Adunan isi ikan dibungkus dalam daun pisang berbentuk kon , dicucuk pada batang buluh   dan dipanggang atas bara api. Pada kebiasaanya sata dihidang sebagai snek  dan  ada juga dihidangkan pada waktu petang.
           

       Bahan


Isi ikan selayang/ tenggiri          1 kg
      Kelapa parut                               1 biji  (boleh dikurangkan kepada
          ½ biji untuk kurangkan lemak)
      Bawang besar                              2 biji  (dicincang halus)
      Bawang merah                           10 ulas   
      Garam                                         15 g 
      Gula                                            64 g      
      Aji no moto   (jika suka)
      Cili hidup                                      4 biji (dimayang )


Cara

1          1. Ikan dibersihkan. Ambil isinya dan kisar.
            2. Kisar kelapa parut hingga halus
3.  Gaul isi ikan dengan kelapa parut, garam gula dan aji no moto
4.  Bentuk daun pisang saperti kon
5.  Masukkan adunan kedalam kelongsong daun pisang dan hias dengan cili hidup
6.  Kemaskan daun dengan lidi
7.  Cucukkan sata pada batang buluh.
           8.  Panggang atas bara api. Boleh juga menggunakan alat pemangang elektrik.
      9.  Apabila masak sejukkan  seketika sebelum mengeluarkan sata dari batang buluh    untuk         
           dihidangkan.








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...