Friday, December 5, 2014

Ayam Masak Kicap


Bahan:

½ kilo ayam (dipotong 12 keping)                             
(ayam ini diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit – digoreng separuh masak)
3 biji bawang putih                                           )
3 biji bawang besar                                           )
1 ½ inci halia                                                    )    dimayang
3 biji cili merah                                                )
2 batang serai – dititik
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa secukup rasa
Daun sup dan daun bawang – dipotong untuk hiasan

Caranya

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Selepas itu tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan masukkan air asam jawa kemudian cili.
2.       Selepas itu masukkan serai dan kicap dengan ½ cawan air. Bila mendidih masukkan ayam
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Sebelum angkat masukkan daun sup dan bawang.
5.       Hidangkan bersama nasi putih.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...