Monday, November 9, 2009

KEROPOK LEKOR



Bila musim cuti sekolah, ramai pelancong yang datang ke Kuala Terengganu untuk melihat keindahan Taman Tamadun Islam (TTI) yang terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu. Untuk ke sana, laluan jalannya ke Muzium Negeri. 

Selesai melawat Muzium yang terbesar di Asia Tenggara tu bolehlah pergi melawat TTI. Sungguh indah. Sesiapa yang datang ke Terengganu kalau tak berkunjung ke TTI ni memang sepertinya tidak sampai ke Terengganu. Dan jangan lupa singgah ke Losong Haji Su untuk beli Keropok Losong.



Keropok adalah sejenis makanan berasaskan ikan yang paling popular di negeri Terengganu. Ianya diperbuat daripada isi ikan,sagu,tepung ubi dan garam, diadun dan dibentuk memanjang sebelum dimasak. Nama keropok lekor ini berasal dari bentuknya yang panjang lebih kurang ½ meter dan boleh (dilekor) dilingkar menjadi satu lingkaran. Manakala nama keropok losong adalah dinisbahkan kepada nama tempat iaitu Kampung Losong.

Walaubagaimanapun keropok lekor tradisional ini telah dipertingkatkan dan diubahsuai mengikut kehendak pengguna dan trend pasaran masa kini. Keropok lekor sekarang lebih pendek saperti sosej yang mana lebih senang dimakan dan mesra pengguna. Keropok lekor juga boleh disimpan sejukbeku. Pengguna hanya perlu memanaskannya sebelum dimakan.

Bila dah balik dan kalau nak buat keropok, resipinya sebegini.....

Bahan:

Isi ikan selayang/ikan tamban 1.5 kg
Tepung sagu 1 kg (atau tepung ubi atau campuran antara keduanya)
Garam halus 50 g
Gula 25 g
Air (berais) 500 - 625g
MSG (jika suka)

Kaedah:

1. Ikan disiang, perut dibuang dan dibersihkan. Ambil isinya.
2. Kisar isi ikan dengan alat pengisar.
3. Campurkan garam,gula, MSG.
4. Masukkan tepung sagu dan air berais, dan gaul sehingga sebati.
5. Bentuk adunan menjadi batang seperti sosej.
6. Rebus di dalam air yang mendidih sehingga masak atau kukus atau terus goreng.
7. Hidang keropok lekor bersama sos cili/sos pencicah.

Thursday, August 13, 2009

Teh O Daun Limau Purut - Paloh


Untuk Penyediaan Satu Teko - 4 orang minum

Bahan-bahannya:

2 uncang teh
2 helai daun limau purut
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 keping kecil kayu manis
Satu hirisan lemon
1 ketul gula batu
3 sudu gula pasir

Cara-cara Membuatnya:

Monday, July 13, 2009

Nasi Minyak Istimewa



Hari ini, akak cuti kerana adik akak mintak tolong buat nasi minyak untuk majlis sembahyang hajat kakak iparnya. Pagi tadi akak pergi bersama adik akak membeli barang keperluan untuk membuat nasi minyak beserta dengan lauknya. Sebelum pergi pasar, akak dan adik pergi window shopping kat kedai perabot Padang Midin, Kuala Terengganu kerana adik akak nak cari sofa baru untuk rumahnya. Tak beli lagi..saja tengok-tengok dulu. Lepas tu, kami berdua terus pergi ke Pasar Borong, Gong Pauh, Kuala Terengganu. Penjual daging kat situ baik-baik dan suka membantu. Apabila selesai kami terus ke rumah adik akak di Perumahan Kos Rendah Bukit Payong, Kuala Terengganu. Kami akan buat nasi minyak ikut resipi Bonda Kak Maheran (Bonda Che Maheran Bt Mohammad Rais), Daging Masak Kurma, Ayam Masak Tomato dan Acar Nenas Berlada.

Bahan-bahan untuk nasi minyak dan lauk.

NASI MINYAK KAK MAHERAN (Bonda)
(Enam puluh orang makan – mewah)

7 kilogram beras
7.5 liter air
1 tin susu ideal
2 cawan minyak masak
2 cawan marjerin
1 ½ cawan minyak sapi
3 biji bawang putih }
32 biji bawang kecil } dimayang
3 inci halia - dikisar
30 kuntum cengkih
4 batang kulit kayu manis
20 kuntum bunga lawang
20 kuntum bunga pekat
1 ½ botol sos tomato del monte
Garam dan perisa – secukup rasa
Pewarna kuning telur
Kismis, biji gajus, dan kacang pis untuk hiasan.
Bawang goreng untuk ditabur.
Daun pandan – 3 -4 helai

Caranya :

Panaskan periuk – bila periuk panas masukkan minyak masak, marjerin dan minyak sapi. Bila minyak dah pijar masukkan daun pandan. Lepas itu, masukkan bawang putih, bawang merah biarkan naik bau. Bila bawang dah naik baunya masukkan halia, lepas itu, masukkan tomato dan 1 tin susu ideal dan garam dan perisa kemudiaan masukkan air biarkan sehingga mendidih. Bila air mendidih, masukkan beras yang telah ditoskan. Apabila nasi itu hampir kering, titiskan pewarna dan juga kismis, biji gajus dan kacang pis. Kemudian, tutup periuk. Selepas itu, kecilkan api.

Lebihkurang 20 minit, wap telah keluar melalui tudung periuk, kemudian kacau perlahan-lahan sehingga rata. Kemudian tudung periuk kembali. Biarlah selama 10 minit, kemudian angkat. Hidangkan dalam bekas nasi dan taburkan bawang goreng. Mmmm…enaknya.

DAGING LEMBU MUDA MASAK KURMA

Lauknya :

6 kilo daging lembu muda
1 ½ inci halia }
10 biji bawang besar } dikisar
3 biji bawang putih }
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar Air asam jawa
1 ½ botol sos tomato del monte
1 ½ tin susu Ideal
¾ kilo bawang goreng
2 sudu besar rempah masak cap bunga
Rempah kurma – untuk 6 kilo daging
1 ½ cawan minyak masak
2 cawan marjerin
2 cawan minyak sapi
20 kuntum cengkih
4 batang kulit kayu manis
12 kuntum bunga lawang
12 kuntum bunga pekat
2 biji bawang putih }
10 biji bawang kecil } dimayang
½ inci halia }
Daun pandan – 2 -3 helai
Kismis – RM3.00
Garam, perasa dan manisan
Ubi kentang – 2 kilo

- Daging hendaklah diperapkan bersama-sama bahan yang dikisar, cili boh, air asam jawa, rempah, sos tomato beserta dengan bawang goreng- gaul-gaulkan. Biarkan selama 10 – 15 minit.

Caranya :-

Panaskan periuk, masukkan minyak sapi, marjerin dan juga minyak. Bila pijar masukkan bahan yang dimayang, bila hampir kuning masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan bunga pekat. Masukkan daun pandan. Bila naik bau, masukkan daging yang telah diperap tadi. Selepas itu masukkan susu, garam, manisan beserta dengan perasa dan tudung periuk. Bila mendidih, kacau-kacaukannya lepas itu masukkan ubi kentang. Selepas 30 minit, masukkan kismis beserta dengan 1 ½ liter air. Biarkan selama 10 minit, bila mendidih beberapa kali, bolehlah diangkat dari dapur.

Jangan biarkan tukang masak kat dapur sorang-sorang nanti habis dia makan, sedap….

KEPADA YANG TERINGIN UNTUK MEMASAK DAN MERASAI SENDIRI KEENAKAN NASI MINYAK ISTIMEWA INI BOLEH DAPATKAN 

'BROOTH' NASI MINYAK ISTIMEWA KAKMAS

SILA WHATSAPP KE KAKMAS 013-9208820



Sunday, July 5, 2009

Ketam Berlada Che Su

Hari permulaan kerja, aku begitu malas untuk bangun dari tidur, maklumlah dua hari tidak bekerja aku rasakan tidak cukup hari untuk aku menguruskan rumahtangga.

Tetapi bila sampai saja ke pejabat, perasaan pagi tadi sudah tidak ada lagi yang ada hanyalah surat-surat yang perlu aku siapkan hinggalah ke petang. Bila dah habis waktu bekerja, aku cepat-cepat menelefon suami ku agar dapat pulang dengan cepat. Waktu petang begini teringat kepada anak-anak, bimbang juga seharian kat sekolah tu… dalam perjalanan pulang aku menelefon anak akak supaya dia mengeluarkan stok lauk dari dalam peti.

Sampai je di rumah, akak solat asar sekejap. Lepas solat terus masuk dapur untuk menyiapkan lauk untuk makan malam. Kebetulan lauk hari ini adalah ketam yang dibeli oleh suami ku di Pasar Chabang Tiga. Hari akak masak lauk ketam berlada.

Bahan-bahannya:-

1 ½ kilo ketam - saiznya sederhana besar
5 biji bawang besar )
3 biji bawang putih ) dikisar
½ inci halia )
4 biji cili padi )
3 sudu besar cili boh
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar soso tomato
3 sudu besar air asam jawa
Garam dan perasa – mengikut selesa

6 sudu besar minyak masak

Caranya :-

Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Bila minyak sudah pijar masukkan bahan yang dikisar bersama dengan cili boh biarkan sehingga naik bau kemudian masukkan air asam jawa selepas itu masuk sos cili dan juga sos tomato sehingga bahan tadi mengeluarkan aromanya, masukkan ketam dan sedikit air bersama-sama dengan garam dan perasa, gaul-gaulkan. Lepas itu tutup kuali untuk 10 minit agar ketam tadi masak. Bila masak boleh dihidangkan.

Cuba-cubalah……masakan akak ni. Untuk pengetahuan semua, suami akak kalau dah makan masakan ketam ni, dah tak terkata, kalau ada tamu pun tak bergeraklah dia.. selagi dia tak habis makan.. oklah cubalah ..cubalah jangan tak cuba…



google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0