Sunday, December 28, 2014

SOTONG BUTTER

Bahan-bahan:

Seekor sotong besar, potong dan toskan. Perap dengan garam, kunyit dan serbuk kari sedikit.
2 biji kuning telur. Kacau dan masukkan sedikit garam dan lada sulah.
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1 tangkai daun kari
5 biji cili api dipotong.
Garam dan gula.


Cara:
Mula-mula sediakan telurnya. Panaskan minyak (lebih sikit). Masukkan telur yang sudah dikacau tadi perlahan-lahan. Pada masa yang sama sebelah tangan lagi mengacaunya secara bulatan menggunakan copstik. Masukkan hingga habis dan kacau tanpa henti hingga warnanya jadi sedikit kuning keperangan. Angkat, tapiskan dan simpan dalam bekas tertutup. Siap. Dalam minyak yang sama (kalau banyak, keluarkan sedikit) goreng sotong tadi. Lebih kurang 2-3 minit sahaja. Jika lama, sotong akan jadi liat. Angkat dan toskan. Panaskan mentega dalam kuali bersih dan masukkan sedikit minyak untuk elakkan mentega hangus. Dah cair masukkan daun kari dan cili padi. Kacau sebentar. Masukkan susu segar, kacau hingga berbuih-buih. Masukkan sotong dan kacau rata. Masukkan gula sedikit dan masukkan telur goreng tadi...kacau cepat-cepat dan tutup api. Siap untuk dihidang.

PUDING BUIH

Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )
1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk hilangkan bau hanyir telur

Cara Membuat
Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa anda. Kacau sampai sebati.
Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu.           (6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati.
Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan..
Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur tadi
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih.
Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah.
Sedap dimakan masa sejuk.

**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bagi saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak rasanya. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..

Saturday, December 27, 2014

Puding Jagung Kastad

Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara:
Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Hasilnya, memang sedap!!!

Friday, December 26, 2014

KUEY TEOW LADNA



Bahan-Bahannya:-

1 Paket Kuey Teow
Sotong
Udang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
4 siung bawang putih. cincang halus.
1 batang karot
sedikit putik jagung
5 biji cili padi (pecah2kan.. kalau nak pedas lagi, tambahkan)
sedikit bunga kobis
sedikit sayur kailam
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap
ayam dan daging. (rebus untuk dptkan airnya)
*AIR REBUSAN AYAM & DAGING


Bahan hiasan:
Cili hidup merah dan hijau,
Limau kasturi
Daun sup
Daun Bawang


Cara-Cara Membuatnya:-

1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali yang tidak melekat.. kurangkan minyak masak supaya kuahnya tidak berminyak.
3. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
6. Masukkan sos tiram dan taucu.
7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
8. Bila dah mendidih, masukkan bunga kobis + jagung + tepung jagung.
9. Perahkan sedikit limau kasturi
10. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan kailam. masukkan garam kalau tak cukup masin lagi.
11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi....
12. siap untuk dihidangkan. Cuba rasa…sangat sedap..

Thursday, December 18, 2014

Chor Kuey Teow


Bahan:

500 gram kuey teow
100 gram udang (sederhana)
100 gram taugeh
2 sudu besar  kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pes cili
2 siung bawang putih          - (diketuk)
2 biji telur
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
1 tangkai daun bawang /kucai (dipotong)
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa – ikut selera

Cara:

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minyak dah pijar masukkan bawang putih biarkan sehingga naik kuning.
2.       Selepas itu masukkan pes cili, kicap pekat, sos tiram, lada sulah, lada hitam dan masukkan telur dan kacau.
3.       Kemudian masukkan udang dan kuey teow berserta garam dan perisa mengikut selera gaul, kemudian masukkan daun bawang/kucai sampai rata.
4.       Angkat dan hidangkan. 

Tuesday, December 9, 2014

Ayam Masam Manis

Bahan-bahan:-

500 gram isi ayam (dipotong kecil dam dibersihkan)
3 siung bawang putih      )
3 biji bawang besar       ) dikisar
1 inci halia                    )
1/2 cawan air
5 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 sudu teh gula
2 biji tomato (dipotong)
3 biji cili merah           )
3 biji cili hijau             )    dipotong bulat
1 biji bawang besar     )
5 batang kacang buncis ) dipotong 
2 sudu makan minyak masak

Caranya:

1. panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga masak (jangan biarkan garing bagi mengelakkan ayam menjadi keras).
2. angkat ayam dan ketepikan. tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan air, sos tomato, sos cili dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam, kacang buncis, tomato, cili merah, cili hijau. Biarkan sebentar kemudian angkat  dan hidangkan.


Kek Marble Susu


Bahan:-

3 biji telur
1 cawan majerin
1 cawan gula castur/gula halus
2 cawan tepung gandum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking powder)
1 sudu makan baking powder
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Perwarna ikut suka

Cara buat.
1. Pukul majerin bersama gula sampai kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu.
3. Pukul lagi adunan sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanila dan susu pekat kacau rata dan sebati.
5. Masukkan tepung yg dah diayak bersama baking powder (kaup balik jer)
6. Bahagikan pada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati .
7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di alas kertas.
8. Tuangkan satu persatu warna mengikut citarasa.
9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah atau sehingga masak
Selamat Mencuba

Monday, December 8, 2014

PUDING KOKTEL KASTARD AISKRIM VANILLA

Hmm.... siapa yang tidak teruja bila tengok puding ini. Puding koktel kastard di mana salah satu bahan yang digunakan ialah aiskrim vanilla. Nyaman benar masuk ke tekak sejurus keluar daripada peti sejuk. Nyum..nyum..
Bahan-bahannya: 
1 paket agar-agar strip (30 gram) 
6 cawan air 
1 ¾ cawan gula 
4 sudu besar ais-krim vanilla 
1 tin buah-buahan koktel (500 gram) – asingkan airnya untuk disatukan dengan bahan-bahan kisar.


Sunday, December 7, 2014

Kerutuk Ayam



Bahan:-
1 ekor ayam (1 ½ kilo) – (dipotong 4)

3  biji bawang putih                                         )
8 biji bawang kecil                                           )   dikisar
2 biji bawang besar                                          )
1  inci halia                                                       )             
½ inci lengkuas                                                 )
5 sudu makan rempah gulai (cap bunga Ros)
2 sudu kecil rempah masak (cap bunga Ros)
Kerisik – (1 biji kelapa)
3 – 4 biji halba
½ inci manisan
2 batang serai – diketuk
2 sudu besar air asam jawa
2 cawan santan pekat (dicampur dengan 1 cawan air)
Garam dan perisa secukup rasa

Bahan untuk hiasan

1 biji bawang besar – dibelah 4
2 biji cili merah – dibelah 4

Caranya

1.       Campurkan bahan kisar bersama rempah gulai dan rempah masak.
2.       Masukkan bahan yang telah dicampur tadi, air asam jawa, serai ke dalam periuk bersama santan dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
3.       Selepas itu masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk sehingga masak dan biarkan menjadi pekat.
4.       Masuk garam, manisan, halba dan perisa secukup rasa.
5.       Masukkan bawang besar dan cili yang dibelah untuk hiasan.
6.       Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.




Friday, December 5, 2014

SIAKAP STIM ASAM BOI

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana (guna garfu untuk membuang sisiknya, selepas disiang ikan dicuci dengan ramasan daun jambu batu dan dibalas dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau)
1 ulas bawang besar ( didadu )
2 siung bawang putih ( dketuk )
2 batang serai ( dketuk )
5 cili padi ( dhiris bulat ) 
1 limau kasturi (ambil jusnya)
1 tomato ( dibelah 6 )
5 biji asam boi (drendam dengan sedikit air panas)
11/2 sudu sos tiram
1 sudu kecil lada itam
1/2 kiub ayam knorr
5 helai daun limau purut
Sdikit halia (dimayang )
Sedikit brokoli
Sedikit MSG (abaikan jika  tidak perlu)
Cara-cara Membuatnya:-
1.   Ambil satu bekas, campurkan sos tiram, air rendaman asam boi, perahkan limau kasturi, lada hitam, kuib ayam knorr dan MSG...gaul... sebatikan rasa... kurang masin tambah sedikit lagi sos tiram....tuangkan di atas ikan yang telah dimasukan dalam loyang atau bekas yang sesuai untuk mengukus, perelus sos tadi ke dalam perut ikan dan kepala ikan.

2.   Serai dimasukan ke dalam perut ikan, taburkan bahan hirisan (sparuh dulu) seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili, daun limau purut dan tomato


3.   Panaskan pengukus....kukus selama 20 minit....buka penutup pengukus, masukkan brokoli dan lebihan bahan hirisan tadi.... kukus lagi selama 5 minit.

4.  Cuba uji rasa masin atau masam, untuk kecukupan, bolehlah tambah apa yang perlu. Siap untuk dihidang.

Ayam Masak Kicap


Bahan-bahannya:

½ kilo ayam (dipotong 12 keping)                             
(ayam ini diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit – digoreng separuh masak)
3 siung bawang putih                                        )
3 biji bawang besar                                           )
1 ½ inci halia                                                    )    dimayang
3 biji cili merah                                                )
2 batang serai – dititik
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
Garam dan perisa secukup rasa
Daun sup dan daun bawang – dipotong untuk hiasan

Cara-cara Membuatnya

1.       Panaskan kuali dan masukkan minyak. Selepas itu tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan masukkan air asam jawa kemudian cili.
2.       Selepas itu masukkan serai dan kicap dengan ½ cawan air. Bila mendidih masukkan ayam
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Sebelum angkat masukkan daun sup dan bawang.
5.       Hidangkan bersama nasi putih.




Ayam Gulai Kuning


Bahan:

½ kilo ayam (dipotong 8 keping)

2 siung bawang putih                                  )
10 biji bawang merah                                  )       
¼ inci halia                                                  )    dikisar
¼ inci lengkuas                                           )
1 ½ inci kunyit                                            )
8 biji cili api (4 biji hijau + 4 biji merah)   )
2 batang serai - dititik                                   
3 cawan santan
4 helai daun limau purut (dimayang)
½ sudu belacan
3 keping asam gelugur (asam keping)
Garam dan perisa secukup rasa

Caranya

1.       Masukkan santan, bahan kisar  serai yang dititik, belacan dan juga asam keping ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sehingga mendidih barulah masukkan ayam.
2.       Bila separuh masak masukkan daun limau purut.
3.       Masuk garam dan perisa secukup rasa.
4.       Hidangkan bersama nasi putih.



Cekodok Marjerin


 Bahan:-

4 cawan tepung Ros
1 biji telur gred B
1 biji bawang besar – dimayang
1 biji cili merah – dimayang
3 sudu besar marjerin
3 cawan air

1 cawan marjerin                   
3 cawan minyak

Cara:-

1.      Masukkan tepung, marjerin, telur dan air ke dalam bekas dan digaulkan sampai rata.
2.      Selepas itu masukkan bawang dan cili ke dalam adunan tadi.
Kemudian digoreng mengikut kesukaan anda
 panaskan didalam kuali untuk digoreng cekodok

Friday, November 7, 2014

BUBUR ASYURA


Sempena menyambut bulan Muharam, baru-baru ini Pejabat Kak Mas telah menganjurkan Program Asyura Perdana di Kuala Terengganu.. Sempena program ini, seramai 300 kumpulan menyertai pertandingan ini. Dan tidak ketinggalan Unit Kak Mas juga menyertai sama membuat Bubur Asyura ini.  Program ini bermula jam 7.00 pagi hingga 2.30 petang. Bubur Asyura kumpulan Kak Mas tersangat laris semasa lembik lagi...masing-masing nak rasa dulu...itulah adat membuat bubur asyura ini..

Bahan:-

Untuk se kawah sura
5 kilo beras
10 timba air
4 1/2 kilo santan 
7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isinya) 
3 kilo daging i
3 ekor ayam – (sederhana)
5 kilo ubi keledek – dipotong
5 kilo jagung manis
3 kilo kacang merah – direbus sampai empuk
7 kilo bawang kecil
½ kilo halia                                          dikisar
¼ kilo lengkuas          
10 ulas bawang putih
Rempah Sura (hamimah) – (Rempah Lembik – (RM25) dan serbuk – (RM20) dicampur)
1 peket Rempah Masak Cap Bunga Ros
15 biji kelapa (dijadikan kerisik)
25 keping manisan (sederhana)
1  1/2 kilo gula
Garam – secukup rasa

2 kilo bawang kecil                              dimayang
½ kilo halia     
½ cawan Alba
1 cawan lada hitam – dikisar halus

1 kilo santan dicampur dengan bahan yang dimayang bersama Alba, lada hitam dan
Ikan separuh daripada 7 kilo tadi


Caranya:-

1.      Beras dibersihkan dan ditoskan. Selepas panaskan air masukkan beras biar sampai empuk.
2.      Bila beras sudah bertukar menjadi nasi selepas itu dimasukkan rempah dan bahan kisar beserta dengan kerisik.
3.      Selepas itu masukkan manisan, gula dan garam secukup rasa.
4.      Masukkan ubi keledek, jagung dan kacang.
5.      Selepas itu masukkan ayam, daging dan ikan dan juga santan.
6.      Kemudian masukkan santan yang dicampur dengan bahan mayang, Alba, Lada Hitam dan ikan.
7.      Biarkan betul-betul masak dan kering sedikit – (masak selama 4 jam).
8.      Selepas itu baru dihidangkan.




SAMBAL IKAN

Bahan:-

7 kilo ikan selayang (dikukus dan diambil isi ikan)
3 kilo santan
1 ½ kilo bawang
1 ulas bawang putih                            dikisar
¼ kilo halia
2 sudu kecl Alba
Garam, gula secukup rasa

Bahan untuk dimayang

20 biji bawang kecil
1 ½ inci halia                                       dimayang



Caranya:-

1.      Masukkan santan, ikan dan bahan yang dikisar beserta dengan garam dan gula.
2.      Biarkan sampai sambal itu sedikit lembab, selepas itu masukkan bahan yang dimayang.
3.      Biarkan ianya kering dan diangkat.
4.      Boleh dihidangkan bersama Asyura.



Bahan untuk hiasan

30 biji telur – dibuat dadar dan dihiris mengikut kesukaan.
Agar-agar kosong – beraneka warna – dihiris


* jika sesiapa yang nak membuat bubur Asyura dan berminat untuk membeli rempah yang Kak Mas gunakan bolehlah menghubungi melalui fb  Kak Mas.

Monday, October 6, 2014

SINGGANG SERAI PERUT LEMBU

Sebelum hariraya Aidil Adha baru ni, di awal pagi  Kak Mas sekeluarga pergi ke Pasar  Tani, Hiliran untuk membeli daging,  perut lembu lapis,  ikan dan lain-lain barang untuk kegunaan membuat nasi minyak.  Maklumlah anak perempuan  (bongsu) Kak Mas pulak  sukakan perut lembu lapis untuk dijadikan singgang. 

Bila tiba dirumah suami Kak Mas terus ke dapur membersih perut lembu lapis untuk  dimasak.
                               

Bahan:-

½ kilo perut lembu
2 batang serai – dititik
2 siung bawang putih
4 biji bawang kecil (merah) - dimayang
5 keping asam gelugur (keping)
5 biji cili api - dipotong
Garam & perasa – secukup rasa


Cara:-

Perut itu dihiris nipis dan direbus bersekali dengan bahan-bahan tadi selama 1 jam dengan api yang sederhana.
1.      Selepas perut masak atau dah empuk masukkan cili api dan padam api.
2.       Singgang ini sedap dimakan bersama nasi atau dimakan saja dengan sambal belacan.


*** Selamat Mencuba - memang sedap dimakan **


Tuesday, September 23, 2014

Bubur Lambuk Terganu

Hari ini, Kak Mas nak bercerita sedikit memori masa zaman remaja... 

Kampung Kak Mas terletak 6 kilometer dari Bandar Kuala Terengganu. Maklumlah Kak Mas ini anak pertama, kenalah membantu emak menguruskan hal-hal rumah tangga. Selain menjaga adik-adik, Kak Mas juga mencuci kain-baju. Bila nak mencuci pakaian,  Kak Mas, sepupu dan juga Cik Ngah (mak saudara)  akan pergi bersama-sama ke sungai, disamping mencuci Cik Ngah akan menangguk udang. Udang yang diperolehi itu akan dicampurkan ke dalam Bubur Lambuk bagi menambahkan rasa sedap dan lazat.

Kalau mak Kak Mas nak buat Bubur Lambuk, Cik Ngah lah yang paling  sibuk sebab tugasnya mencari udang,  pucuk paku, pucuk manis, daun kesum dan lain-lain. Bila masak akan dibahagi-bahagikan kepada semua orang.

Bahan-Bahan:

1 mug beras putih
3 cawan air
1 cawan santan 
4 ekor ikan selayang (dipanggang terlebih dahulu – ambil isi ikan)
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya

Bahan Kisar/Tumbuk: 

4 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia

Bahan untuk dimayang:-

2 ulas bawang
¼ inci halia
  
Cara:

1.  Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat). 
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata       
3. Masukkan pucuk paku, daun kesum, daun kunyit dan pucuk manis.
4. Masukkan santan yang dicampur dengan bahan yang dimayang bersama dengan isi ikan, udang  dan biarkan mereneh sehingga sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan bubur.

  Cubalah resepi keluarga Kak Mas.

Monday, September 22, 2014

Tok Aji serban

Bila tiba hari jumaat (hari minggu) bagi orang Terengganu, ada sesetengah keluarga merancang untuk membuat pelbagai kuih-muih bagi dihidangkan di waktu petang. Semasa dalam kesibukan hari minggu, Ateh adik perempuan Kak Mas ni, sangat menyukai makan kuih Tok Aji Serban. Kalau boleh setiap minggu nak dimakannya. Sehingga sekarang dia selalu saja membuat kuih ini. Rupa-rupanya bukan dia seorang saja yang menggemari makanan, seluruh ahli keluarga menggemarinya. 

Bahan-bahan

Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam

Cara-cara membuat

Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.

Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.


Saturday, September 20, 2014

Ayam Kukus Halia

Inilah kisah arwah Tok Saudara Kak Mas yang dipanggil Pak Lah Roti. Setiap hari, beliau sentiasa membawa becanya yang dipenuhi roti mengelilingi sekitar kawasan bandar Kuala Terengganu. Pelanggannya terdiri dari pelbagai bangsa Melayu,  Cina dan juga India.  Ada juga pelancong datang ke Kuala Terengganu turut membeli roti yang dijajanya. Beliau menjaja dari pagi hingga ke petang. Walaupun begitu, dengan hasil titik peluhnya yang berkat itu beliau berjaya memiliki tanah dan rumah sendiri. Beliau juga berusaha saban hari untuk menjaga anak yatim. Memandangkan beliau tidak mempunyai anak sendiri.

Beliau juga memerlihara seorang anak saudara yang juga merupakan bapa saudara Kak Mas.  dibelanya dari kecil dan sekarang telah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak lelaki. Arwah Pak Lah semasa hayatnya tinggal bersamanya dan kini bapa saudara Kak Mas yang kini merupakan seorang mekanik dan tinggal di Kampung Kubang Kekura, Kuala Terengganu.

Pada jam 10 malam baru balik ke rumah. Isteri pak saudara Kak Mas telah menyediakan masakan ayam kukus untuk beliau. Ayam kukus ini adalah lauk yang paling digemari oleh Pak Lah dan dimakan bersama nasi putih. Sedaap.


Ayam Kukus Halia

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam sederhana besar
½ inci kunyit hidup
½ inci halia (untuk yang suka halia – bubuh banyak parut halus-halus)
1 inci lengkuas
1 batang serai
2 sudu ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar (merah)
1 kecil lada sulah
Garam secukup rasa dan kacau suka serbuk perasa

Cara-caranya:

  1.   Ayam dibelah empat dan cuci bersih. Semua bahan yang lain digiling hingga lumat kecuali lengkuas dititik.
2.2. Semua bahan yang digiling dilumurkan pada ayam tadi dan diperap selama 10 minit. Dikukus sehingga masak.

Friday, September 19, 2014

NASI KAPIT KUAH NASI DAGANG (Burasak Terengganu)

Kalau nak makan segera, Kak Mas hanya singgah kat Warong Norazila hadapan Shell Chabang Tiga, Kuala Terengganu.

Bahan-bahan untuk Nasi Kapit:-
1 mug beras

Cara-caranya:-

1. Cuci beras dan toskan.
2. Masukkan beras bersama dan air dengan nisbah 1 mug beras :3 mug air; dengan api yang sederhana.
3. Bila mendidih kacau-kacau sehingga kering dan kecilkan api selama 10 minit.
4. Masukkan nasi tadi ke dalam loyang dan ratakan.
5. Bila dah keras dan sejuk, bolehlah dipotong-potong dan dimakan bersama gulai ikan aya.

Kalau nak cepat beli nasi himpit segera dan rebus.... Siap....

Gulai Ikan Aya (Tongkol)



Bahan-Bahannya:-

1 ekor ikan aya /tongkol saiz sederhana - disiang dan dibersihkan

Bahan Untuk Mengukus

4 keping asam gelugur keping
1 sudu kecil cuka
Garam - secubit
Air

Bahan Untuk Dilumatkan:-

2 sudu ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
(Jika guna rempah nasi dagang - ketumbar, jintan manis dan jintan putih ini sudah tersedia dan tidak perlu lagi, hanya bancuh dengan sedikit air)

10 biji bawang merah
1 siung bawang putih
1 inci halia,
1 inci lengkuas,
1 inci kunyit
1 batang serai

Bahan Mengulai
3 sudu lada boh
1 biji kelapa - ambil santan 3 cawan
10 cili merah / cili padi
2 sudu manisan/gula melaka
Garam - secukupnya
2 sudu kerisik

Cara-Cara Membuatnya:


Seman Sakar (Gula)

Bahan-bahan

 1 kg gula
1 kg tepung gandum   -  digoreng kering
Sedikit pewarna    (merah atau hijau)
Sedikit cuka

Kaedah

1.      Masak gula sehingga hancur.
2.      Campur cuka dan teruskan masak sehingga pekat (» 1 jam)
3.      Tuang gula panas dalam bekas supaya sejuk dan keras.
4.      Tarik dalam tepung sehingga menjadi urat halus seperti urat sabut dengan menggunakan dua batang kayu.
5.      Bentuk membulat seperti rambut disanggul.
6.      Bungkus dalam plastik

Hasil :   60 biji seman.

Seman Manisan

Seman diperbuat daripada gula atau manisan (gula melaka), dimasak dan ditarik dalam tepung sehingga menjadi urat halus seperti sabut.   Berikut adalah resipi bagi seman.

Seman manisan

      Bahan-bahan

      1/2 kg manisan
      1 mangkuk santan (diambil dari 1/2 biji kelapa)
      600 g gula
      1 1/2 kg tepung gandum  -  digorengkan sehingga kekuningan.
      1 sudu teh garam
      1 sudu besar cuka

      Kaedah

1.      Masak manisan, santan dan garam dalam kuali tembaga sehingga manisan hancur (» 1/2 jam).
2.      Campur gula dan teruskan masak.
3.      Campur cuka dan masak hingga pekat (» 45 minit).
4.      Tuang kedalam bekas untuk menyejukkan adunan manisan tadi (guna bekas tembaga yang telah disapu dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat).
5.      Apabila adunan telah keras, tarik dalam tepung gandum goreng dengan menggunakan dua batang kayu sehingga halus seperti urat sabut.
6.      Bentuk seman dnegan cara melikar urat-urat seman menjadi bulatan kecil.
7.      Bungkus dalam plastik.
Hasil   =  60 biji seman.
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0