Saturday, November 21, 2015

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Petang itu, balik kerja dan sebaik sampai di halaman rumah dan ketika turun dari kereta. Jiran Kak Mas bernama Za terus menyapa. Za bertanya Kak Mas makan tak jantung pisang? Ialah sedap bila dicelur buat ulam dan sedap juga kalau dicicah budu. Mesti makan nasi bertambah ni.

Dia menghulurkan dua tongkol jantung pisang nangka seraya berkata; ini ja yang Za buleh bagi dulu dengan ketawa, sambil tersenyum suaminya; Di terus mencelah; ialah nak beri pisang, pisang itu hari hampir nak masak telah dikebas orang. Kak Mas turut ketawa mengenangkan kejadian pisang nangka milik jiran itu dicuri orang.

Dengan dua tongkol jantung pisang nangka itu Kak Mas bercadang untuk membuat kerabu seperti resepi ibu mertua Kak Mas ajarkan dulu. Bila siap je kerabu ni, tak sempat ke orang lain lagi, suami Kak Mas dulu ambil sepiring katanya nak rasa. Lepas rasa, rasa…. nantikan tak dan makan dengan nasi pulak.... Kak Mas sahut dari dapur.. Itu lah dia kerabu jantung pisang resepi arwah mertua.

RESEPI KERABU JANTUNG PISANG NANGKA

Bahan-bahannya;

Jantung pisang nangka – 2 tongkol
Kepala Santan - sebelah kelapa
Ikan Bilis - segenggam
Halia - seinci
Bawang Merah - 6 ulas - mayang
Lada Jarum - 6 biji atau lebih.
Limau nipis/kasturi - 3 biji Kerisik - 4 sudu besar
Daun kemangin - dua tangkai.

Cara Membuatnya:
1. Bersihkan jantung pisang, buang beberapa lapis yang bersabut dan ambil bahagian tengah yang lembut.
2. Hiris kecil-kecil (racik) dan celur dalam air yang sedang panas mengelegak dan masukkan garam secubit.
3. Setelah masak, angkat dan toskan air dengan menggunakan penapis sayur seketika.
4. Basuh ikan bilis, toskan.
5. Campurkan ikan bilis, bawang merah, dan lada jarum dan tumbuk dalam lesung.
6. Selepas itu, gaulkan dalam mangkuk salad. Campuran yang ditumbuk itu digaul bersama jantung pisang, kerisik dan halia yang dihiris memanjang halus. Tuang santan pekat dan gaulkan.
7. Setelah semua di gaul sebati … lurutkan daun kemangin dua tangkai. Harum semerbak.
8. Perah limau nipis/ kasturi. Hiaskan dengan hirisan lada.

Kalau tawar, tabur sikit garam... kadangkala bilis dah masin dan tak perlu tambah garam.


Saturday, May 9, 2015

Ikan Keli Masak Lada Hijau

Bahan-bahannya:-

1 kilo ikan keli segar
1 biji bawang besar - dimayang
6 siong bawang putih
12 biji bawang merah
100 gram cili padi - pilih yang warna hijau sahaja
50 gram lada merah - pilih yang warna hijau sahaja
100 gram tomato segar
5 sudu minyak masak
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara Membuatnya:-

Friday, May 8, 2015

GULAI NANAS KEPALA IKAN MASIN


Bahan-bahannya:-

1 kepala ikan masin 
1 biji nanas
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa – ambil santan
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih – dilumatkan
15 biji cili padi – dilumatkan
1 inci kunyit - dilumatkan
½ inci lengkuas – dilumatkan

Cara-cara Membuatnya:-

Saturday, May 2, 2015

SIPUT PEPAHAT CELUP TEPUNG


 Bahan-bahannya:-

1 kilogram siput pepahat – direbus bersama sebatang serai dan sedikit garam
2 biji telur ayam
150 gram tepung jagung
1 sudu Maggi Seasoning
Minyak masak untuk menggoreng
Untuk cicah – Sos Cili atau Sos Thai

Cara-cara Membuatnya:-
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0