Friday, April 20, 2018

IKAN PARI MASAK ASAM PEDAS


Bahan-bahannya:-

600 gram ikan pari
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
½ inci halia
1 sudu asam jawa – ambil jusnya
5 cawan air
3 tangkai daun kesum
3 sudu minyak untuk menumis
Garam, serbuk perasa dan gula – secukup rasa

Friday, December 29, 2017

DAGING GORENG MERAH LADERBO

Hari ini Kak Mas nak pergi tengok cucu yang dimasukkan ke Hospital Salam semalam, khabarnya dan semakin sihat... syukran... Dalam perjalanan anakanda perempuan Kak Mas telefon dan pesan minta dibelikan mee sup dan bubur (nasi air). Jadi Kak Mas terus ke Pasar Payang, kerana di bahagian atas ada kedai makan. Kebetulan dah ke Pasar Payang....selepas membeli mee sup Kak Mas pun pergi beli daging, beli sayur pucuk ubi keledek.

Daging nak masak lada, jadinya Kak Mas singgah kat Hakhim Bawang yang jual bawang lada dan beli lada giling LADERBO yang katanya si Hakhim ... memang terjamin sedapnya. 

Lepas menjenguk cucu di Hospital Salam, syukur dah ceria dan nampak sihatnya .. tunggu untuk discharge ... 

Kak Mas balik ke rumah dan menyediakan lauk istimewa ni... memang sedap ... Nanti kalau ke Pasar Payang kena beli LADERBO lagi. Terima kasih atas jaminan sedap itu dan kerana sedapnya daging merah ni ... Kak Mas kongsi resepi... boleh cuba... La... che abang duk meratah lagi tuuu ......




DAGING GORENG MERAH LADERBO

Bahan-bahan:
1 kg Daging lembu / kerbau
4 siung bawang putih
15 biji bawang merah
1 biji bawang besar (sederhana)
1 inci halia
2 sudu makan asam jawa
5 sudu makan LADERBO
Garam dan perasa secukup rasa.

Penyediaan:


Wednesday, July 19, 2017

SAYUR LABU FERINGHI CAMPUR


Bahan-bahannya.
2 sudu minyak masak Vesawit
½ biji bawang merah
2 siung bawang putih
200 gram ayam bahagian dada dihiris kecil
1 ½ cawan air
1 kiub ayam Knorr
150 gram bunga kobis
100 gram Brocolli
150 gram Labu Feringhi
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya

1.       Bawang merah dan bawang putih dicincang.
2.       Panaskan minyak masak kemudian tumiskan (1) sehingga keluar bau wangi.
3.       Masukkan daging ayam yang telah dihiris, masak sehingga separuh masak.
4.       Masukkan air hingga mendidih, masukkan bunga kobis hingga separuh masak.
5.       Masukkan kiub ayam Knorr.
6.       Masukkan broccoli dan labu Feringhi yang telah dihiris dan kacau hingga masak.
7.       Bubuhkan garam secukup rasa.

Tuesday, May 2, 2017

RENDANG PARU DAN LIMPA – Kak Harison



Bahan-bahannya:-

2 kilogram (paru-paru dan limpa) – dipotong, dibersih dan ditoskan
2 biji kelapa ambil santan pekat dan santan cair
5 helai daun kunyit – dihiris halus
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan:-

MEE BANDUNG – BENTENG


Bahan-bahannya:-

250 gram mee kuning – dicelur dan ditoskan
2 siung bawang putih - diketuk
7 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
2 ulas bawang merah – dilumatkan bersama lada kering
5 ekor udang – dibersihkan
2 keping sotong
2 sudu sos tomato ideal
1 sudu kecil perasa udang
1 biji telur
2 tangkai sawi dipotong
250 ml air
Garam, sebuk perasa – secukup rasa
1 sudu minyak untuk menumis

Saturday, April 22, 2017

KUIH CAKAR AYAM



Bahan-bahannya:-

500 gram ubi keledek
100 gram gula perang
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air

Cara-cara Membuatnya:-

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0