Tuesday, June 4, 2019

PUCUK UBI MASAK PETAI TEMPOYAK

Bahan-Bahannya:- 

½ ikat pucuk ubi – direbus dan ditos airnya
1 keping daun kunyit – dihiris nipis
1 ekor ikan selayang segar
1 papan petai – dipisahkan dari tangkainya dan dibelah dua
2 batang serai – dihiris nipis
2 cawan santan
½ cawan tempoyak
7 biji cili padi
½ inci kunyit segar
½ cawan air
Garam - secukup rasa

Cara-Cara Membuatnya:- 

Monday, June 3, 2019

Mi Hailam


Bahan-bahannya:-

5 cawan mi kuning
5 ekor udang - dibuang kepala, perut, ekor dan kulit
75 g daging lembu tanpa lemak - dipotong kecil-kecil dan direbus dengan 1 cawan air hingga empuk
2 biji tomato masak
3 pokok sawi hijau - dikerat empat segi
1 biji kobis - dipotong empat segi
2 ulas bawang merah - dicincang halus
2 siung bawang putih - dicincang halus
½ biji bawang besar - dipotong melintang
1 sudu tepung jagung – dibancuh dengan 2 sudu air
5 biji cili api - dipotong kecil-kecil
2 sudu kicap pekat
1 sudu minyak sayuran
½ sudu kecil garam

Bahan hiasan:
2 biji lada merah - dipotong serong

Cara-Cara Membuatnya:-

Sunday, June 2, 2019

Kambing Masak Merah


Bahan-bahannya:-

600 g daging kambing tanpa lemak
1 sudu kecil garam
½ cawan sos tomato
3 sudu minyak masak
1½  cawan air – untuk memasak

Bahan Yang Dilumatkan:
Dilumatkan bersama ½ cawan air:
10 biji lada kering – dibuang tangkai, biji dan direndam dalam air panas dan ditoskan
4 siung bawang putih
15 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
2 inci halia
1 batang serai

Bahan hiasan
3 biji ubi kentang - dipotong kiub dan direbus
1 biji bawang besar - dipotong bulat
¼ cawan kacang pis
1 biji lada merah – dibelah ranggi

Cara-Cara Membuatnya:-

Saturday, June 1, 2019

Spageti Bebola Daging

Bahan-bahannya:-

(a) Penyediaan spageti
300 g spageti
5 cawan air
1 sudu kecil minyak masak

Cara membuatnya:-

1. Didihkan air. Apabila masak, masukkan spageti dan biar ia masak selama 20 minit.
2. Tapis dan letakkan di bawah air yang mengalir selama beberapa saat.
3. Gaulkan minyak untuk mengelakkan daripada ia melekat.

(b) Penyediaan Bebola Daging
100 g daging lembu tanpa lemak - dicincang  
6 keping roti kering - diserbukkan
1 biji telur ayam segar
1 biji bawang besar- dipotong dadu
6 siung bawang putih - dicincang
1 sudu kecil pasli
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam - secukup rasa

Cara membuatnya:-

Friday, May 31, 2019

Nasi Goreng Cina

Bahan-Bahannya:-

300 g ayam bahagian dada – dipotong dadu
6 cawan nasi putih yang telah disejukkan
½ biji bunga kobis - dikerat mengikut kuntum
½ batang karot - dihiris bulat
6 batang kacang buncis - dipotong panjang
6 batang putik jagung - dibelah memanjang
½ biji kobis - dipotong panjang
5 ekor udang - dibuang kepala dan kulit
1 biji telur ayam segar
3 ulas bawang merah - dicincang
5 siung bawang putih - dicincang
1 inci halia - dihiris
3 sudu minyak sayuran
2 sudu kicap cair
2 sudu sos tiram
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil garam
Serbuk perasa.

Cara-Cara Membuatnya:-

Thursday, May 30, 2019

MEE JAWA

Bahan-Bahannya:-

1 kg mee kuning - dicelur
½  kg daging - rebus lembut dan hiris nipis; guna air rebusan untuk membuat kuah
300gm tauge - buangkan akarnya
5 biji lada merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus – dibelah

Bahan Untuk Kuah: 

Bahan untuk dilumatkan
3 siung bawang putih 
5 ulas bawang merah 
3 batang serai 
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
½ cawan udang kering 
  
½  kg keledek - direbus dan dihancurkan
2 sudu cili boh
2 sudu serbuk kari daging
air rebusan daging
Gula – secukup rasa
Garam – secukup rasa
Minyak masak – untuk menumis

Perasa
3 biji limau kasturi - dibelah
2 tangkai daun bawang – dihiris
Sedikit bawang goreng – untuk ditabur

Cara-Cara Membuatnya:
google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0