Friday, September 19, 2014

ASAM GUPAL/SAGUMPAL

Asam gupal atau sagumpal bermaksud sagu segumpal. Ianya diperbuat daripada sagu  berintikan kacang hijau serta berkuah santan. Kuih ini dihidangkan pada tengahhari dan  petang. 

Bahan-Bahan

      Kacang hijau                     1/2  kg
Manisan                             1 bungkus (6 biji kecil)
Sagu                                  250 gm
Kelapa parut                      2 biji (di ambil santan)
Nangka Madu                    5 ulas (dimayang).
Halba                                 1 sudu teh
Halia                                  1/2 inci (dimayang).
Bawang merah                  (dimayang)

Caranya:-


1.  Kacang hijau direbus sampai empuk dan dimasukkan sedikit garam.
2.  Setelah empuk masukkan manisan dan dikacau hingga pekat yang boleh dibentuk sebagai inti.
3.  Sagu dijirus dengan air panas sehingga boleh dibentuk dan dimasukkan inti.
4.  Masukkan halba, halia, bawang merah, nangka dan garam ke dalam santan dan dijerang di atas dapur.  Kacau sehingga mendidih.
5.   Masukkan gumpalan sagu berinti ke dalam santan yang mendidih.
6.   Apabila gumpalan sagu berinti timbul bolehlah dipadamkan api dan dihidangkan.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...