Peristiwa yang tak dapat dilupakan Kak Mas iaitu semasa perkahwinan bapak saudara. Arwah nenek Kak Mas yang merupakan orang yang paling sibuk, maklumlah anaknya akan menjadi raja sehari. Kuih-muih yang empat mangkuk ini semuanya dibuat sendiri. Kak Mas lah yang menolongnya. Bila semua juadahnya telah terhidang di meja pengantin, arwah nenek lah yang paling gembira.
Mas sejemput mempunyai bentuk tiga
segi dan berwarna keemasan bagaikan seketul emas. Ianya sejenis kuih
yang sungguh istimewa di Terenganu. Kuih ini dihidangkan kepada pengantin
lelaki dan perempuan dimajlis perkahwinan, bersama dengan tiga jenis kuih lain iaitu jala
mas, hati kesuma dan tahi itik. Keempat kuih ini dikenali sebagai tepung empat
mangkok. Uniknya kuih ini kerana diperbuat hanya menggunakan kuning telur
sahaja, manakala putih telurnya dijadikan kuih tahi itik.
Bahan – bahan
20 biji telur ayam (ambil kuning sahaja)
2 kg gula
4 gelas air
Caranya:-
1. Panaskan gula bersama air dalam periuk tembaga selama
20 minit.
- Kuning telur dipukul selama 5 minit .
- Ambil satu sudu kuning telur dan titikkan kedalam air gula (padamkan api).
- Letakkan kembali periuk keatas api selama lebih kurang 5 minit , kemudian angkat.
- Jemput (tekan) dengan tiga batang jari semas a masih panas supaya menjadi bentuk tiga segi.
No comments:
Post a Comment