Friday, September 19, 2014

BENGKANG

P    Setiap tahun bila menjelang bulan puasa, keluarga Kak Mas biasalah menempah kuih Bengkang ini untuk diagihkan kepada saudara-mara dan sahabat handai,

Bengkang diperbuat daripada tepung beras dan dihidang bersama kuah lemak atau manis. Terdapat pelbagai jenis bengkang di Terengganu ,walaugaimanapun hanya dua yang popular iaitu bengkang telur  dan bengkang putih (tanpa telur).Hidangan ini biasanya dihidangkan sebagai sarapan pagi atau petang.


Bahan-bahan

½ bungkus tepung beras
1biji telur
5 gelas air

Kaedah

1.   Bancuh tepung bersama air
2.   Pukul telur hingga larut, masukkan kedalam bancuhan tepung dan kacau hingga sebati.
3.   Bakar dalam acuan tembaga sehingga masak. Gunakan api yang perlahan.

Bahan untuk kuah lemak

½ biji kelapa parut  (ambil santannya)
3 ekor ikan selayang
       ½ inci halia     (dimayang)
5 ulas bawang merah(dimayang)
sedikit halba
sedikit tepung beras (untuk pekat)

Kaedah


  1. Ikan dibersihkan dan direbus,ambil isinya dan dihancurkan.
  2. Campurkan isi ikan, halia ,  bawang  dan santan dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan haiba, garam , gula dan tepung beras supaya kuah menjadi pekat.
  4. Hidangkan  bersama kuih bengkang .








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...