Friday, September 19, 2014

KHASIDAH

      Khasidah  merupakan  sejenis  kuih  tradisional  istimewa  sebagai  hantaran  dan  hidangan majlis      perkahwinan orang-orang melayu, berkhatan dan juga makanan bagi orang yang bersalin .   Kuih ini juga popular sebagai juadah berbuka puasa bagi umat Islam.   Khasidah diperbuat daripada tepung gandum, santan, telur dan gula.   Didapati dalam    pelbagai bentuk seperti bunga ros dan sebagainya. Kuih ini tidak lengkap tanpa dihiasi dengan   bawang goreng.
    Kak Mas selalu  membantu nenek untuk membuat kuih khasidah ini. Memanglah cerewet sikit untuk memasak dan memakan masa selama 1 hari untuk menyiapkannya. Kuih ini dikacau dalam kuali khas (kuali tembaga) yang ditempah. Sebelum diadun, tepung gandum itu hendaklah dijemur terlebih dahulu barulah digoreng sehingga kekuningan.

      Bahan-bahan

      600 g tepung gandum - hendaklah digoreng terlebih dahulu
      600 g gula    (boleh dikurangkan jika tidak suka manis
      1 biji kelapa parut    (ambil santan » 3 gelas)
      4 biji telur
      2 helai daun pandann
      10 biji bawang merah (hiris dan goreng dengan minyak sapi)

      Cara    

1.  Satukan tepung gandum, santan, telur dan gula dalam periuk.
                  2.  Tapis supaya tidak berketul.
                  3.  Kacau adunan di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
                  4.  Angkat dan tuang kedalam dulang berlapikan daun pisang.Biarkan hingga sejuk.
                  5.  Bentukkan ikut suka hati (biasanya bentuk bunga ros).
      6.  Hias diatasnya dengan bawang merah goreng .










No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...