Khasidah merupakan sejenis kuih tradisional istimewa sebagai hantaran dan hidangan majlis perkahwinan orang-orang melayu, berkhatan dan juga makanan bagi orang yang bersalin . Kuih ini juga popular sebagai juadah berbuka puasa bagi umat Islam. Khasidah diperbuat daripada tepung gandum, santan, telur dan gula. Didapati dalam pelbagai bentuk seperti bunga ros dan sebagainya. Kuih ini tidak lengkap tanpa dihiasi dengan bawang goreng.
Kak Mas selalu membantu nenek untuk membuat kuih khasidah ini. Memanglah cerewet sikit untuk memasak dan memakan masa selama 1 hari untuk menyiapkannya. Kuih ini dikacau dalam kuali khas (kuali tembaga) yang ditempah. Sebelum diadun, tepung gandum itu hendaklah dijemur terlebih dahulu barulah digoreng sehingga kekuningan.
Bahan-bahan
600 g tepung gandum - hendaklah digoreng terlebih dahulu
600 g gula (boleh dikurangkan jika tidak suka manis
1 biji kelapa parut (ambil santan » 3 gelas)
4 biji telur
2 helai daun pandann
10 biji bawang merah (hiris dan goreng
dengan minyak sapi)
Cara
1.
Satukan tepung gandum, santan, telur dan gula dalam periuk.
2. Tapis supaya tidak berketul.
3. Kacau adunan di atas api sederhana hingga
kental dan berkilat.
4. Angkat dan tuang kedalam dulang berlapikan
daun pisang.Biarkan hingga sejuk.
5. Bentukkan ikut suka hati (biasanya bentuk
bunga ros).
6. Hias diatasnya dengan bawang merah goreng .
No comments:
Post a Comment