Hari ini, Kak Mas nak bercerita sedikit memori masa zaman remaja...
Kampung Kak Mas terletak 6 kilometer dari Bandar Kuala Terengganu. Maklumlah Kak Mas ini anak pertama, kenalah membantu emak menguruskan hal-hal rumah tangga. Selain menjaga adik-adik, Kak Mas juga mencuci kain-baju. Bila nak mencuci pakaian, Kak Mas, sepupu dan juga Cik Ngah (mak saudara) akan pergi bersama-sama ke sungai, disamping mencuci Cik Ngah akan menangguk udang. Udang yang diperolehi itu akan dicampurkan ke dalam Bubur Lambuk bagi menambahkan rasa sedap dan lazat.
Kampung Kak Mas terletak 6 kilometer dari Bandar Kuala Terengganu. Maklumlah Kak Mas ini anak pertama, kenalah membantu emak menguruskan hal-hal rumah tangga. Selain menjaga adik-adik, Kak Mas juga mencuci kain-baju. Bila nak mencuci pakaian, Kak Mas, sepupu dan juga Cik Ngah (mak saudara) akan pergi bersama-sama ke sungai, disamping mencuci Cik Ngah akan menangguk udang. Udang yang diperolehi itu akan dicampurkan ke dalam Bubur Lambuk bagi menambahkan rasa sedap dan lazat.
Kalau
mak Kak Mas nak buat Bubur Lambuk, Cik Ngah lah yang paling sibuk sebab tugasnya mencari udang, pucuk paku, pucuk manis, daun kesum dan
lain-lain. Bila masak akan dibahagi-bahagikan kepada semua orang.
Bahan-Bahan:
1 mug beras putih
3 cawan air
1 cawan santan
4 ekor ikan selayang (dipanggang terlebih dahulu – ambil isi
ikan)
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya
pucuk paku (pucuk paku paya)
sedikit daun kesum
sedikit daun kunyit (hiris halus)
pucuk manis
2 sudu besar kerisik kelapa
garam (secukup rasa)
*pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya
Bahan Kisar/Tumbuk:
4 ulas bawang merah
3 siung bawang putih
lada hitam (secukup rasa)
1 inci halia
Bahan untuk dimayang:-
2 ulas bawang
¼ inci halia
Cara:
1. Rebus beras sehingga menjadi bubur (pekat).
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan
kerisik serta garam, sedikit gula kemudian kacau rata.
3. Masukkan pucuk paku, daun
kesum, daun kunyit dan pucuk manis.
4. Masukkan santan yang dicampur
dengan bahan yang dimayang bersama dengan isi ikan,
udang dan biarkan mereneh sehingga
sayur-sayuran empuk dan cukup kepekatan
bubur.
Cubalah resepi keluarga Kak Mas.
No comments:
Post a Comment