Friday, September 19, 2014

Seman Manisan

Seman diperbuat daripada gula atau manisan (gula melaka), dimasak dan ditarik dalam tepung sehingga menjadi urat halus seperti sabut.   Berikut adalah resipi bagi seman.

Seman manisan

      Bahan-bahan

      1/2 kg manisan
      1 mangkuk santan (diambil dari 1/2 biji kelapa)
      600 g gula
      1 1/2 kg tepung gandum  -  digorengkan sehingga kekuningan.
      1 sudu teh garam
      1 sudu besar cuka

      Kaedah

1.      Masak manisan, santan dan garam dalam kuali tembaga sehingga manisan hancur (» 1/2 jam).
2.      Campur gula dan teruskan masak.
3.      Campur cuka dan masak hingga pekat (» 45 minit).
4.      Tuang kedalam bekas untuk menyejukkan adunan manisan tadi (guna bekas tembaga yang telah disapu dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat).
5.      Apabila adunan telah keras, tarik dalam tepung gandum goreng dengan menggunakan dua batang kayu sehingga halus seperti urat sabut.
6.      Bentuk seman dnegan cara melikar urat-urat seman menjadi bulatan kecil.
7.      Bungkus dalam plastik.
Hasil   =  60 biji seman.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...