Bila
tiba hari jumaat (hari minggu) bagi orang Terengganu, ada sesetengah keluarga
merancang untuk membuat pelbagai kuih-muih bagi dihidangkan di waktu petang.
Semasa dalam kesibukan hari minggu, Ateh adik perempuan Kak Mas ni, sangat
menyukai makan kuih Tok Aji Serban. Kalau boleh setiap minggu nak dimakannya.
Sehingga sekarang dia selalu saja membuat kuih ini. Rupa-rupanya bukan dia seorang saja yang menggemari makanan, seluruh ahli keluarga menggemarinya.
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
*Masak pulut seperti biasa, masak bersama sedikit santan cair dan sedikit garam untuk menambahkan lemak.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
3 biji telur 1 s/t garam
Cara-cara membuat
Lapisan Bawah (pulut)
Kukuskan pulut sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari pengukus, mampatkan pulut tadi cantik-cantik.
Ketika masih panas, tuangkan adunan atas dan masak semula.Lapisan serbannya
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau sehingga sebati.
Tapis terlebih dahulu, kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Setelah sejuk, boleh lah dipotong kecil.
No comments:
Post a Comment