Inilah
kisah arwah Tok Saudara Kak Mas yang dipanggil Pak Lah Roti. Setiap hari, beliau
sentiasa membawa becanya yang dipenuhi roti mengelilingi sekitar kawasan bandar
Kuala Terengganu. Pelanggannya terdiri dari pelbagai bangsa Melayu, Cina dan juga India. Ada juga pelancong datang ke Kuala Terengganu
turut membeli roti yang dijajanya. Beliau menjaja dari pagi hingga ke petang. Walaupun
begitu, dengan hasil titik peluhnya yang berkat itu beliau berjaya memiliki
tanah dan rumah sendiri. Beliau juga berusaha saban hari untuk menjaga anak
yatim. Memandangkan beliau tidak mempunyai anak sendiri.
Beliau
juga memerlihara seorang anak saudara yang juga merupakan bapa saudara Kak Mas.
dibelanya dari kecil dan sekarang telah
berkahwin dan mempunyai 2 orang anak lelaki. Arwah Pak Lah semasa hayatnya tinggal
bersamanya dan kini bapa saudara Kak Mas yang kini merupakan seorang mekanik
dan tinggal di Kampung Kubang Kekura, Kuala Terengganu.
Pada
jam 10 malam baru balik ke rumah. Isteri pak saudara Kak Mas telah menyediakan
masakan ayam kukus untuk beliau. Ayam kukus ini adalah lauk yang paling
digemari oleh Pak Lah dan dimakan bersama nasi putih. Sedaap.
Ayam
Kukus Halia
Bahan-bahannya:
1
ekor ayam sederhana besar
½
inci kunyit hidup
½
inci halia (untuk yang suka halia – bubuh banyak parut halus-halus)
1
inci lengkuas
1
batang serai
2
sudu ketumbar biji
1
sudu kecil jintan manis
3
ulas bawang putih
6
ulas bawang merah
1
ulas bawang besar (merah)
1
kecil lada sulah
Garam
secukup rasa dan kacau suka serbuk perasa
Cara-caranya:
1. Ayam dibelah
empat dan cuci bersih. Semua bahan yang lain digiling hingga lumat kecuali
lengkuas dititik.
2.2. Semua bahan
yang digiling dilumurkan pada ayam tadi dan diperap selama 10 minit. Dikukus sehingga
masak.
No comments:
Post a Comment