1 ekor sotong kembang (sotong yang direndam air abu)
1 ikat kangkung segar - dicelur
1 biji sengkuang - dipotong nipis
3 batang mentimun - dihiris nipis serong
1/3 biji nanas - dibuang kulit dan mata duri - dipotong baji nipis
1 biji lada merah dipotong serong
Bahan Untuk Kuah:-
3 sudu kicap pekat
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu lada boh
Sedikit gula
1 sudu kecil kicap cair
3 sudu air asam jawa
Sedikit belacan
Serbuk perasa
Bahan Untuk Ditabur:-
1 sudu bijan disangrai
1 sudu kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
Serbuk perasa
Cara-cara Membuatnya:-
1. Buang bahagian akar kangkung dan bersihkan. Celur - ketepikan.
2. Celur sotong kembang yang telah dipotong dan ketepikan.
3. Untuk menyediakan kuah, campurkan semua bahan dan masak dengan mengacau sehingga kuah memekat dan awasi jangan sampai kering.
4. Campurkan kangkung, nanas, sengkuang, mentimun, lada merah dan sotong yang telah dicelur tadi ke dalam kuah dan gaul sebati.
5. Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan kacang tanah dan bijan. Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment