Hari ini, akak terasa sunyi dan mulalah melayari internet, lalu membuka halaman blog akak yang dah lama akak tidak mengemaskini blog masakan akak. Terlebih dahulu akak meminta maaflah kepada semua teman blog akak ni, maklumlah terlalu lama akak tinggalkan blog ini dan sekarang baru akak cuba masukkan resepi akak semula. Insya’allah akak akan kongsikan resepi ini untuk teman-teman semua.
Pada suatu petang semasa pulang ke rumah, suami akak melihat jiran sedang menebang sebatang pokok pisang gala yang sedang berbuah muda dan sesuai untuk dibuat acar. Lalu beliau bertanya pada jiran itu, boleh tak bagi kepadanya pisang gala tu, maklumlah acar pisang memang kesukaannya. Jiran akak pun bagilah setandan pisang itu kepada suami akak. Pada masa itu, akak sedang memasak untuk makan malam. Apa lagi dia pun suruh akak masak acar pisang gala untuk dimakan pada malam itu. Memang berselera sekali suami akak makan.
Rasailah resepi akak yang tradisional ni. Cubalah..
Masak Acar Pisang Gala
Bahan-
10 biji pisang gala - dicelur
5 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } - dikisar
2 inci halia }
5 biji lada besar }
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang putih }
5 biji bawang merah } - dimayang
1 ½ inci halia }
½ botol cuka
½ cawan minyak masak
Bahan perisa
Manisan, gula dan garam – mengikut selera
Caranya:-
1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
2. Masukkan bahan yang dimayang ke dalam kuali sehingga warna keemasan dan selepas itu masukkan bahan yang dikisar bersekali dengan cili boh sehingga pijar. Masukkan air asam jawa.
3. Apabila bahan tadi betul-betul masak masukkan bahan perisa dan juga cuka.
4. Akhir sekali masukkan pisang yang telah ditoskan tadi.
5. Kalau nak Nampak cantik dan serinya masakan masukkan bawang besar yang dibelah 4 dan juga cili hidup untuk hiasan.
Nota:
Sebelum pisang dicelur selama 20 minit – pisang hendaklah dipotong halus yang tak putus.
ohhh.. tak pernah rasa lagi
ReplyDeletepisang gala. pokok pisang gala
pernah jumpalah...