Thursday, May 10, 2012

Mee Sanggul Berkuah – Pulau Rusa


Bahan-bahannya:-

1 keping mee sanggul
5 sudu minyak masak
3 siong bawang putih - dicincang halus
150 gram ayam – isi dan bahagian tulang-tulang
1 cawan stok ayam – air rebusan ayam
1 ½ sudu kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
1 kiub pati ayam
3 ekor udang segar
1 batang sawi - dihiris pendek
3 keping cendawan hitam
1 ½ sudu tepung jagung dibacuh dengan 3 sudu air
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu taucu
1 biji lada merah – dihiris serong untuk hiasan
Serbuk perasa

Cara-cara membuatnya:-

1.    Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2.    Bubuh ayam, kacau hingga setengah masak. Masukkan air rebusan ayam, kicap pekat, kicap cair dan kiub ayam. Kacau rata.
3.    Bila mendidih, masukkan udang, taucu dan cendawan.
4.    Masukkan mee sanggul, sayur sawi, kacau hingga mendidih kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
5.    Kacau dan angkat bila kuahnya telah memekat. Hias dengan lada merah hiris.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0