Bahan:-
4 tin susu beras
1 tin kecil minyak sapi
1 tin kecil susu cair
1 tin kecil tomato puri
1 labu bawang besar
3 cm halia
2 biji tomato
6 ulas bawang putih
1 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah tomato
2 sudu besar serbuk jintan manis dan jintan putih
4 tin susu air
1 sudu teh serbuk lada sulah
200 gm daging cincang
Sedikit daun pudina
Bawang goreng secukupnya
Kismis secukupnya
Cara-caranya:-
1. Tomato dibasuh dan dihiris bulat-bulat.
2. Bawang besar dimayang halus.
3. Bawang putih dan halia digiling hingga lumat.
4. Sebuk jintan manis dan serbuk jintan putih dibancuhkan dengan sedikit air setelah itu campurkan dengan bahan yang telah digiling tadi.
5. Beras dibersihkan kemudian dibasuh dan toskan airnya.
6. Panaskan minyak sapi di dalam periuk setelah itu tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga masukkan campuran rempah-rempah yang sudah digiling tadi bersama bawang besar dan tomato.
7. Bila telah garing masukkan daging cincang sambil dikacau-kacau hingga rata.
8. Setelah itu masukkan susu cair dan garam cukup rasa. Kemudian ,masukkan air,biarkan mendidih.
9. Bila telah mendidih masukkan beras dan masaklah sehingga kering, perlahankan apinya.
10. Setelah masak taburkan di atasnya dengan bawang goreng dan kismis.
Sangat sesuai dihidangkan bersama-sama ayam masak tomato / merah, ayam kuzi, daging kurma dan paceri nenas atau acar nenas merah.
No comments:
Post a Comment