Bahan Untuk Inti
300 gram daging ayam dipotong dadu
2 biji kentang di potong dadu
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang merah
2 camca besar rempah kari + 1 camca besar air
air besih
daun kari
secubit garam
Membuat Inti
- Mayang bawang, goreng dan masukkan dau kari, rempah kari yang telah dicampur air, ayam dan kentang kacau sehingga rata.
- Masukkan sedikit air, biarkan sehingga kentang empuk, angkat dan sejukkan sebelum dibungkus dengan kulitnya.
Penyediaan Kulit
375 gram tepung gandum bermutu, gaulkan dengan sedikit garam.
185 gram marjerin
1/2 cawan air
Cara Membuat Kulit
- Tepung, garam, marjerin digaul-gaulkan hingga menjadi berkental-kental.
- Campurkan dengan sedikit air.
- Uli hingga menjadi doh yang terbaik.
- Canai hingga menjadi leper dan terap dengan acuan bulat.
- Isikan inti dan kelim bahagian tepi secara berpintal.
- Panaskan minyak dan goreng hingga menjadi kuning keemasan.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment