Tuesday, November 12, 2013

Petua Memasak - Cara Besarkan Biji Petai

Semalam Kak Mas pergi ke Pasar Cabang Tiga, Kuala Terengganu untuk membeli barangan basah keperluan harian bagi simpan seminggu seperti ikan, ayam, telur, sayur-sayuran. Antara barangan yang dibeli ialah petai. Kak Mas berlegar di tempat jualan sayur-sayuran untuk mencari petai. Ada beberapa tempat yang menjual petai dan semuanya mempunyai mata yang kecil sahaja. Maksud Kak Mas, mata tu biji petailah.

Kak Mas tiada pilihan banyak, Kak Mas membeli juga petai yang mempunyai biji paling besar antara biji petai kecil-kecil itu. Yang Kak Mas nak kongsi di sini ialah cara untuk kita membuat biji petai menjadi besar sikit lagi dari yang Kak Mas beli itu. Sebenarnya, biji petai boleh dibesarkan sedikit dengan menggunakan teknik ini.

Mula-mula, kupas buang kulit ambil biji petai sahaja. Letakkan semua biji petai tersebut ke dalam mangkuk, masukkan air sejuk, jangan guna air panas dan biarkan biji petai itu terendam untuk tempoh 6 jam atau lebih. Selepas itu, toskan air dan simpan dalam peti sejuk supaya petai itu tidur, kalau tak disimpan dalam peti sejuk, petai tadi akan tumbuh. 

Semoga petua ni memberi manfaat untuk anda. Petai yang layu juga dapat dirawat dengan kaedah rendaman air ini. Semua mata petai memandang kat Kak Mas pulak dah. Nak masak apa abah dia ni?


No comments:

Post a Comment