Wednesday, October 10, 2018

TOM YAM POE TAEK – LANBAYU


Bahan-bahannya:-

1 ekor ketam bunga – dibelah empat
120 gram udang
120 gram sotong
120 gram lala/remis
1 inci lengkuas – dihiris
2 batang serai – dipotong
4 helai daun limau purut
4 helai daun selasih
4 tangkai lada kering – digoreng
1 sudu jus limau nipis
1 sudu kicap sotong
1 sudu kecil gula
4 mangkuk air rebusan kerangka ayam

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Panaskan 4 mangkuk air rebusan ayam hingga mendidih.
2.       Masukkan semua makanan laut dan semua bahan lain.
3.       Masak hingga mendidih, secukup rasa dengan garam halus dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0