Bahan-bahannya:-
500 gram sotong
10 tangkai lada kering – dibersih dan direndam air panas,
ditoskan.
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 sudu minyak
Sedikit belacan
1 sudu kicap pekat
½ cawan air asam jawa
Serbuk perasa
Garam
Gula
Cara-Cara
Membuatnya:-
- Sotong dibersihkan, dibasuh dengan air garam, dibilas dan ditoskan.
- Boleh tanpa potong atau dikerat sotong anggaran satu inci satu inci, atas pilihan.
- Lumatkan lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dilumatkan sehingga naik bau.
- Masukkan sotong, belacan dan tambah air sehingga sotong tenggelam dan dipanaskan sehingga air mendidih dan sering perlahan-lahan.
- Apabila air yang sering hampir kering serta naik minyak, masukkan hirisan bawang besar, kicap pekat dan gaul hingga rata.
- Padamkan api setelah bawang besar layu. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment