Sunday, May 5, 2019

IKAN CENCARU SUMBAT


Bahan-bahannya:

4 ekor ikan cencaru – disiang dan dibelah belakang – cuci dengan air garam

Inti:
2 cawan kelapa parut – jangan yang tua
15 tangkai lada kering – direndam air panas dan dilumatkan
8 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
3 sudu pati asam jawa
Sedikit belacan.
Garam dan gula.

Cara-cara Membuatnya:


1.       Lumatkan kelapa parut, lada kering, bawang merah dan bawang putih.
2.       Kemudian tambah air asam jawa, belacan, gula dan garam serta digaul hingga sebati.
3.       Sumbat inti ke dalam perut ikan cencaru.
4.       Pastikan minyak panas dan goreng hingga garing. Sedia dihidangkan, bila nak makan perah air limau kasturi.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0