Saturday, May 4, 2019

PETUA MENGURANGKAN MASIN



1.     Jika lauk terlalu masin, ambilkan pelepah pisang sepanjang 2 inci dan celupkan ke dalam lauk sehingga lauk tersebut mendidih dan barulah diangkat.

2.  Untuk daging masin atau makanan hasil laut seperti ikan masin, sotong, bilis, udang kering, pari, kupang dan sebagainya.

Caranya

Setelah disiang, rendamkan ke dalam air basuhan beras dan disimpan ke dalam peti sejuk sehari sebelum menggorengnya. Untuk kegunaan segera boleh gunakan air panas untuk mencelur tetapi cara ini menghilangkan keenakannya.

3.       Masakan terlalu masin : Rebus 3 biji kentang dalam air bersih tanpa dibubuh sebutir garam pun, masak sehingga benar-benar empuk. Pastikan ubi kentang itu jauh lebih sejuk berbanding masakan. Ambil ubi kentang yang telah empuk itu rendam dalam lauk untuk setengah jam. 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0