RESEPI PUDING TRIFFLE
Bahan-bahannya:
a.
Penyediaan
Lapisan Kastard
1
Cawan tepung kastard
1
tin susu sejat Ideal
1
tin air
2/3
cawan gula
b.
Penyediaan Jelly
1kotak
agar-agar jelly – perisa strawberry
2
cawan air
c.
Untuk Penyediaan
Dasar Dalam Loyang
1
tin buah-buahan campuran - Asingkan
air dan buah-buahan campuran.
1
roll kek gulung - perisa vanilla
Cara-cara Membuatnya:
1. Kek hendaklah dipotong setebal 1 inci. Kemudian
aturkan kek yang dipotong tadi rapat-rapat di dalam loyang.
2. Kek yang diatur tadi disiram dengan air buah-buahan
sehingga lembab.
3. Taburkan ½ buah-buahan ke atas kek dan (½ lagi akan
ditaburkan selepas diletakkan kastad.)
4. Susu cair, air, air buah-buahan, gula dan tepung
kastard digaulkan sehingga sebati selepas itu dimasak dengan api yang perlahan.
Sentiasa kacau jangan biarkan berketul.
5. Bila kastad itu dah masak siramkan ke atas kek tadi
dan taburkan buah-buahan campuran.
6. Masakkan agar-agar jelly bersama air sehingga masak. Selepas
itu siramkan ke atas lapisan kastard tadi. Masukkan ke dalam peti untuk
disejukkan.
7. Selepas itu siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment