Thursday, October 1, 2020

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

MEMBUAT SIRAP KARAMEL

Bahan-Bahannya:

4 cawan gula pasir

2 cawan air

1 biji lemon

2 periuk untuk memasak (periuk yang agak dalam agar tidak melimpah ketika gula bergelegak membuih).

Cara-cara Membuatnya

Periuk I

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dengan 2 cawan air

2.    Masak sehingga semua gula telah melarut dan teruskan memasak dengan api yang sederhana sehingga 8 minit dan padamkan api. Ketepikan.

Periuk II

1.    Bubuh 2 cawan gula pasir dan perah 1 biji lemon

2.    Dengan api yang sederhana, masak sambil mengacau tanpa henti.

3.    Teruskan memasak selama 7 minit sehingga gula karamelized.

4.    Sambil mengacau, tuang Larutan Gula dari Periuk I secara beransur-ansur dengan tetap sehingga semua air gula habis dituang kedalam Periuk II.

5.    Teruskan memasak sambil mengacau selama 5 minit lagi.

6.    Padamkan api. Simpan dalam botol setelah sejuk. Labelkan … kut nanti disangka madu.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0