Friday, September 19, 2014

Opok-Opok

Opok-opok adalah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada beras pulut.     Cara membuat opok-opok ini agak rumit dan memakan masa yang panjang.   Opok-opok biasanya dijual di pasar malam dan boleh didapati di Pantai Batu Buruk, pasar Cabang Tiga, Wakaf Tembesu dan di Manir.   pada hari-hari tertentu sahaja.   Opok-opok ini biasanya dimakan dengan kelapa parut dimana kepingan opok-opok yang telah kering dipanggang sehingga kembang dan digulung bersama kelapa parut.

      Bahan-Bahan

      10 kg beras pulut
        4 kg gula
      250 g lilin sarang lebah     )           masak hingga
        1 kg minyak masak         )           pekat (» 10 minit)

Kaedah

1.  Pilih beras pulut dan basuh bersih.
2.  Rendam beras pulut selama 12 jam.
3.  Basuh beras dan tos.
4.  Kukus sehingga masak (selama » 1 – 1 ½ jam).
5.  Tumbuk beras masih panas dalam lesong hingga lumat.
1.      Tambah gula
2.      Uli adunan hingga likat.
3.       Tarik adunan hingga ringan (seperti memproses mee).
4.       Potong adunan dan bentuk seperti roti bun.
5.       Sapu minyak lilin lebah atas plastik
6.       Canai nipis menjadi kepingan bulat (15 cm diameter x 0.2 mm tebal).
7.       Atur atas tikar jemuran.
8.       Jemur panas matahari selama 2 jam.
9.       Embun selama 4 jam.
  1.  Simpan opok-opok dalam bekas bertutup (opok-opok boleh tahan selama 2   bulan).
CARA MENGHIDANG

1.      Panggang opok-opok diatas api sehingga kembang.
2.      Gulung bersama kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0