Opok-opok adalah sejenis kuih tradisional
yang diperbuat daripada beras pulut.
Cara membuat opok-opok ini agak rumit dan memakan masa yang
panjang. Opok-opok biasanya dijual di
pasar malam dan boleh didapati di Pantai Batu Buruk, pasar Cabang Tiga, Wakaf
Tembesu dan di Manir. pada hari-hari
tertentu sahaja. Opok-opok ini biasanya
dimakan dengan kelapa parut dimana kepingan opok-opok yang telah kering
dipanggang sehingga kembang dan digulung bersama kelapa parut.
Bahan-Bahan
10 kg beras pulut
4
kg gula
250 g lilin sarang lebah ) masak
hingga
1 kg minyak masak ) pekat
(»
10 minit)
Kaedah
1. Pilih
beras pulut dan basuh bersih.
2.
Rendam beras pulut selama 12 jam.
3.
Basuh beras dan tos.
4.
Kukus sehingga masak (selama » 1 – 1 ½ jam).
5.
Tumbuk beras masih panas dalam lesong hingga lumat.
1.
Tambah gula
2.
Uli adunan hingga likat.
3.
Tarik adunan
hingga ringan (seperti memproses mee).
4.
Potong adunan
dan bentuk seperti roti bun.
5.
Sapu minyak
lilin lebah atas plastik
6.
Canai nipis
menjadi kepingan bulat (15 cm diameter x 0.2 mm tebal).
7.
Atur atas tikar
jemuran.
8.
Jemur panas
matahari selama 2 jam.
9.
Embun selama 4
jam.
- Simpan opok-opok dalam bekas bertutup (opok-opok boleh tahan selama 2 bulan).
CARA MENGHIDANG
1.
Panggang opok-opok diatas api sehingga kembang.
2.
Gulung bersama kelapa parut yang telah dicampur dengan
sedikit garam.
No comments:
Post a Comment