Sata
adalah sejenis kuih tradisional berasaskan ikan yang popular di negeri Pantai
Timur Semenanjung Malaysia terutama di negeri Terengganu. Sata diperbuat
daripada isi ikan, kelapa parut dan rempah.
Adunan isi ikan dibungkus dalam daun pisang berbentuk kon , dicucuk pada
batang buluh dan dipanggang atas bara
api. Pada kebiasaanya sata dihidang sebagai snek dan ada juga dihidangkan pada waktu petang.
Bahan
Isi ikan
selayang/ tenggiri 1 kg
Kelapa parut 1 biji (boleh dikurangkan kepada
½ biji untuk kurangkan lemak)
Bawang besar 2
biji (dicincang halus)
Bawang merah 10
ulas
Garam 15
g
Gula 64 g
Aji no moto (jika suka)
Cili hidup 4
biji (dimayang )
Cara
1 1. Ikan dibersihkan. Ambil isinya dan kisar.
2. Kisar kelapa parut hingga halus
3. Gaul isi ikan dengan kelapa parut, garam gula
dan aji no moto
4. Bentuk daun pisang saperti kon
5. Masukkan adunan kedalam kelongsong daun
pisang dan hias dengan cili hidup
6. Kemaskan daun dengan lidi
7. Cucukkan sata pada batang buluh.
8. Panggang atas
bara api. Boleh juga menggunakan alat pemangang elektrik.
9. Apabila masak sejukkan seketika sebelum mengeluarkan sata dari
batang buluh untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment