Sunday, December 7, 2014

Kerutuk Ayam



Bahan:-
1 ekor ayam (1 ½ kilo) – (dipotong 4)

3  biji bawang putih                                         )
8 biji bawang kecil                                           )   dikisar
2 biji bawang besar                                          )
1  inci halia                                                       )             
½ inci lengkuas                                                 )
5 sudu makan rempah gulai (cap bunga Ros)
2 sudu kecil rempah masak (cap bunga Ros)
Kerisik – (1 biji kelapa)
3 – 4 biji halba
½ inci manisan
2 batang serai – diketuk
2 sudu besar air asam jawa
2 cawan santan pekat (dicampur dengan 1 cawan air)
Garam dan perisa secukup rasa

Bahan untuk hiasan

1 biji bawang besar – dibelah 4
2 biji cili merah – dibelah 4

Caranya

1.       Campurkan bahan kisar bersama rempah gulai dan rempah masak.
2.       Masukkan bahan yang telah dicampur tadi, air asam jawa, serai ke dalam periuk bersama santan dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
3.       Selepas itu masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk sehingga masak dan biarkan menjadi pekat.
4.       Masuk garam, manisan, halba dan perisa secukup rasa.
5.       Masukkan bawang besar dan cili yang dibelah untuk hiasan.
6.       Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...