Bahan-bahan:-
S'ekor ikan siakap bsaiz sderhana (dcuci dgn
air asam jawa utk mhilangkn bau)
1 ulas bawang besar ( didadu )
2 ulas bawang putih ( dketuk )
2 btang serai ( dketuk )
5 cili padi ( dhiris bulat )
1 limau kasturi (ambil jusnye)
1 tomato ( dbelah 6 )
5 biji asam boi (drendam dgn sdikit air suam)
11/2 sudu mkn sos tiram
1 sudu teh lada itam
1/2 kiub ayam knorr
5 helai daun limau purut
Sdikit halia (dmayang )
Sdikit brokoli
Sdikit ajinamoto (abaikn jika xperlu)
1 ulas bawang besar ( didadu )
2 ulas bawang putih ( dketuk )
2 btang serai ( dketuk )
5 cili padi ( dhiris bulat )
1 limau kasturi (ambil jusnye)
1 tomato ( dbelah 6 )
5 biji asam boi (drendam dgn sdikit air suam)
11/2 sudu mkn sos tiram
1 sudu teh lada itam
1/2 kiub ayam knorr
5 helai daun limau purut
Sdikit halia (dmayang )
Sdikit brokoli
Sdikit ajinamoto (abaikn jika xperlu)
Cara-caranya:-
~ambil satu bekas, campurkan sos tiram, air
rendaman asam boi, perahkn limau kasturi, lada itam, kuib ayam knorr dan
ajinamoto...gaul... sebatikan rasa...klu kurang masin tambah cikit sos
tiram....tuangkan di atas ikan yg telah dmasukan dlm loyang atau bekas yg
sesuai utk mgukus...sudukn sos tadi ke dlm perut ikan dan kepala ikan...
~serai dmasukan dlm perut ikan, taburkan bahan hirisan (sparuh dulu) seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili, daun limau purut dan tomato...panaskn pgukus....kukus slama 20 minit....bukak pnutup pgukus, masukan brokoli dan lebihan bahan hirisan tadi.... kukus lagi selama 5 minit (klu perlu...boleh curi2 rasa samada cukup masin, masam ke tidak...klu tidak, bolehlah tambah apa yang perlu. Bila siap bolehlah dihidang.
~serai dmasukan dlm perut ikan, taburkan bahan hirisan (sparuh dulu) seperti bawang besar, bawang putih, halia, cili, daun limau purut dan tomato...panaskn pgukus....kukus slama 20 minit....bukak pnutup pgukus, masukan brokoli dan lebihan bahan hirisan tadi.... kukus lagi selama 5 minit (klu perlu...boleh curi2 rasa samada cukup masin, masam ke tidak...klu tidak, bolehlah tambah apa yang perlu. Bila siap bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment