Sunday, April 23, 2000

IKAN AYA SINGGANG

Bahan-bahannya:-

1 ekor ikan aya hitam (lebihkurang 1.5 kg)
1 inci kunyit segar
1 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
3 siong bawang putih
2 keping asam gelugur
3 biji lada merah
Garam dan serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Ikan aya disiang dan selepas dibersihkan potong ikut suka anda.
2.       Mayang kunyit, lengkuas, bawang merah dan bawang putih. Lada merah dibelah separuh tidak putus.
3.       Masukkan separuh air dalam periuk, rebus semua bahan yang telah dimayang, asam keping dan sedikit garam.
4.       Setelah mendidih masukkan ikan aya ke dalam periuk dan tambah lagi air hingga semua ikan ditenggelami. Masak hingga mendidih.
5.       Selepas itu uji rasa, tambah garam dan serbuk perasa. Siap dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0