Monday, April 17, 2000

IKAN PARI MASAK LEMAK


Bahan-bahannya:-

½ ikan pari
½ biji kelapa – ambil santannya
10 biji cili api
2 batang serai – diketuk
2 keping asam gelugur
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
Garam dan serbuk perasa.

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Ikan pari dibersihkan dan dipotong saiz anda.
2.       Lumatkan cili api, bawang merah dan kunyit hidup.
3.       Masukkan bahan yang telah dilumatkan bersama santan dan serai yang telah diketuk.
4.       Panaskan dan masukkan asam keping hingga mendidih.
5.       Kemudian masukkan ikan pari, panaskan dengan api sederhana, tambahkan garam dan serbuk perasa. Teruskan memasak hingga kuahnya memekat.
6.       Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0