Wednesday, May 24, 2000

AGAR-AGAR SANTAN

Bahan-bahannya:-

1 bungkus agar-agar rafia - rendam sehingga kembang
5 cawan air
1 cawan gula melaka
½ cawan gula pasir
3 cawan santan
2 biji telur ayam segar
1 helai daun pandan

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Masukkan agar-agar, air dan daun pandan di dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga agar-agar hancur dan mendidih.
2.                   Masukkan gula melaka dan gula pasir. Kacau dan biarkan mendidih.
3.                   Tapis bahan-bahan tadi ke dalam periuk lain. Biarkan mendidih.
4.                   Sementara itu gaul telur dan santan sehingga sebati.
5.                   Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agar-agar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
6.                   Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan.
7.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0