Bahan-bahannya:-
300 gram sagu biji
1 cawan gula melaka (dipotong
kecil)
½ biji kelapa parut putih
Daun pisang (dipotong segi
empat sama)
Garam secukup rasa
Lidi (kerat kecil dan tajam hujung)
untuk kokot
2 helai daun pandan (masuk
dalam air kukusan)
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Bilas sagu dengan air bersih dan toskan.
2.
Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. Gaul
rata.
3. Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat
kelosong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelosong sehingga separuh penuh.
4.
Masukkan sesudu ketulan gula melaka.
5.
Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi
kelosong, jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelosong.
6.
Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang
lidi untuk kokot.
7.
Kukus selama 30-40 minit. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment