Saturday, May 27, 2000

KUIH ABUK-ABUK


Bahan-bahannya:-

300 gram sagu biji
1 cawan gula melaka (dipotong kecil)
½ biji kelapa parut putih
Daun pisang (dipotong segi empat sama)
Garam secukup rasa
Lidi (kerat kecil dan tajam hujung) untuk kokot
2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan)

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Bilas sagu dengan air bersih dan toskan.
2.                   Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. Gaul rata.
3.                Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelosong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelosong sehingga separuh penuh.
4.                   Masukkan sesudu ketulan gula melaka.
5.                   Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelosong, jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelosong.
6.                   Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk kokot.
7.                   Kukus selama 30-40 minit. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0