Thursday, May 18, 2000

TAT TELUR

Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-

500 gm tepung gandum
1 ½ cawan majerin
1 sudu lemak sayur
2 sudu gula
1 biji telur ayam segar

Cara-cara untuk membuat kulitnya:

1.       Leset minyak pada acuan bermangkuk kecil. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
2.       Gaul kesemua bahan kecuali telur menjadi berkental-kental.
3.       Masukkan telur dan gaul rata.
4.       Canai setebal ½ cm dan terap bulat. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan.
5.       Cucukkan kulit dengan garfu untuk hilangkan gelembung angin.
6.       Bakar selama 10 minit pada suhu 180°C.

Bahan-bahan untuk menyediakan kastad:


1 cawan susu cair
4 biji telur ayam segar
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu tepung kastad
½ sudu kecil vanilla
½ sudu kecil pewarna kuning

Cara-cara untuk membuatnya:

1.                   Gaul semua semua bahan sehingga sebati.
2.                   Tuang ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
3.                   Bakar semula untuk 5 minit.
4.                   Sejukkan dan hidang. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0