Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-
500
gm tepung gandum
1 ½
cawan majerin
1 sudu
lemak sayur
2 sudu
gula
1
biji telur ayam segar
Cara-cara untuk membuat kulitnya:
1.
Leset minyak pada
acuan bermangkuk kecil. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
2.
Gaul kesemua bahan
kecuali telur menjadi berkental-kental.
3.
Masukkan telur dan
gaul rata.
4.
Canai setebal ½ cm dan
terap bulat. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan.
5.
Cucukkan kulit dengan
garfu untuk hilangkan gelembung angin.
6.
Bakar selama 10 minit
pada suhu 180°C.
Bahan-bahan untuk menyediakan kastad:
1
cawan susu cair
4
biji telur ayam segar
1
cawan gula
1
cawan air biasa
1 sudu
tepung kastad
½ sudu
kecil vanilla
½ sudu
kecil pewarna kuning
Cara-cara untuk membuatnya:
1.
Gaul semua semua bahan
sehingga sebati.
2.
Tuang ke atas kulit
tat yg telah dibakar separuh masak.
3.
Bakar semula untuk 5
minit.
4.
Sejukkan dan hidang. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment