Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
1
cawan kacang hijau - direbus dan mesin separa halus
2
cawan tepung beras
½
cawan tepung ubi/kanji/jagung
1
cawan gula
3
cawan santan cair
1 sudu
kecil garam
1 sudu
kecil pewarna hijau
Cara-cara untuk membuat lapisan bawah:
1.
Panaskan kukusan dan leset
minyak pada loyang.
2.
Masukkan semua bahan
kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapis.
3.
Masukkan kacang hijau
dan kacau rata.
4.
Masukkan adunan
kedalam loyang dan kukus sehingga masak dalam ½ jam.
Bahan-bahan untuk lapisan atas:-
1 ½
cawan tepung beras
4 ½
cawan santan pekat
1 sudu
kecil garam
Cara-cara Membuatnya:-
1. Gaul kesemua bahan dan
tapis. Masak sebentar di atas api kecil. Kacau sentiasa supaya adunan ini tidak
berketul-ketul.
2. Bila adunan lapisan
bawah telah masak, cakarkan sikit dan tuangkan adunan santan atas permukaan
kacang hijau tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3.
Sejukkan dan potong. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment