Sunday, July 16, 2000

KUIH BINGKANG

Bahan-Bahannya:-

300 g Tepung beras
400 g Gula
600 g Santan pekat
900 g Air
Garam - secukup rasa

Cara-Cara Membuatnya:-




  1. Campurkan semua bahan di atas ke dalam mangkuk adunan. Kacau hingga sebati dan tapis campuran itu.
  2. Kacau bahan itu di atas api sederhana selama 10 minit sehingga agak pekat. Padamkan api.
  3. Kacau dengan kuat menggunakan senduk kayu sehingga menjadi adunan yang licin dan berkilat. Tuangkan adunan ke dalam loyang bergarispusat 2 inci yang telah dialas dengan daun pisang.
  4. Bakar pada suhu 200°C selama 1 ½ jam. Sejukkan sebelum dipotong. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0