Wednesday, November 15, 2000

BEBOLA DAGING - MEATBALLS

 

Bahan-bahannya:-
1000 gram     Daging Pejal
400 gram       Lemak daripada daging
640 ml            Air bersih
230 gram       TVP Soy Protein
 50 gram         S-971 Soy Protein Isolate
35 gram         Garam Halus
31 gram         Perisa


Cara-cara Memprosesnya

1.         Daging dan Lemak perlu disejukkan terlebih dahulu dalam peti ais.

2.    Bancuh TVP Soy Protein dan S-971 Soy Protein Isolate dengan separuh daripada Air bersih, kacau hingga sebati.

3.  Gaulkan Daging Pejal dan Lemak daripada daging serta Bancuhan (2), Garam Halus dan juga Perisa; kemudian hancurkan dengan mesin penghancur daging sehingga menjadi halus kemudian dibentuk menjadi bebola.

4.  Bebola daging hendaklah dimasak dengan cara mengukus.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0