Monday, October 16, 2000

KUIH TALAM

Bahan-Bahannya:-

Lapisan bawah - berwarna hijau
175 g Tepung beras
400 g Gula
1000 g Air
15 helai Daun pandan - ambil jusnya
1 sudu kecil Air kapur

Lapisan atas - berwarna putih
50 g Tepung beras
50 g Tepung ubikayu
400 g Santan pekat
6 g Garam
100 g Air

Cara-Cara Membuatnya:-



  1. Campurkan semua bahan lapisan bawah sehingga rata. Panaskan loyang (ukuran 10 inci) di dalam periuk stim.
  2. Tuangkan campuran lapisan hijau ke dalam loyang tersebut dan kacau sehingga menjadi adunan yang pekat dan berkilat. Stimkan selama 30 minit.
  3. Campurkan semua bahan lapisan atas (putih) dan tuangkan ke atas lapisan hijau yang telah masak.
  4. Stimkan selama 20 minit sehingga masak.
  5. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0