1¼ cawan tepung gandum
¼ sudu kecil garam
1 biji kuning telur -pukul sedikit
2 biji puih telur
¼ cawan susu tepung krim
1½ cawan air
½ mangkuk santan pekat
Bahan inti:
60 g isi ayam- dicincang
6 ulas bawang merah - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 sidu teh belacan - dikisar
2 sudu air asam jawa
1 sudu kecil minyak
1 sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
Daun bawang - dihiris
Lada merah - dihiris
Cara-Cara Membuatnya:-
- Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campurkan air, susu krim dan santan pekat hingga sebati. Kemudian masukkan susu dan campuran susu tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan kacau sehingga rata. Setelah itu tapis adunan tersebut.
- Panaskan minyak masak ke dalam kuali dan tumis semua bahan inti sehingga masak. Masukkan air asam jawa, daun bawang serta hirisan lada.
- Panaskan acuan kuih cara dan leset sedikit minyak. Masukkan adunan tepung sehingga separuh penuh. Apabila sudah separuh masak, letakkan inti dan tutup acuan serta biarkan kuih masak atas api perlahan.
- Angkat dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment