Bahan-bahan:-
5 ketul ayam segar - peha, dibuang kulit dan lemak
1 sudu asam jawa - diperah dengan ½ cawan air
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil lada sulah
½ sudu kecil garam
6 siung bawang putih
5 biji bawang merah - dilumatkan
2 inci halia - dimayang halus
Bahan hiasan
2 biji bawang besar - dipotong bulat
½ biji karot - dihiris memanjang
1 biji lada merah - dipotong panjang
2 biji lada hijau
1 inci halia - dihiris nipis
Cara-Cara Membuatnya:-
- Perap ayam dengan bahan yang telah dilumatkan, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
- Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
- Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
- Hias dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment