Monday, January 1, 2001

Ayam Masak Halia


Bahan-bahan:-

5 ketul ayam segar - peha, dibuang kulit dan lemak
1 sudu asam jawa - diperah dengan ½ cawan air
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil lada sulah
½ sudu kecil garam
6 siung bawang putih
5 biji bawang merah - dilumatkan
2 inci halia - dimayang halus

Bahan hiasan
2 biji bawang besar - dipotong bulat
½ biji karot - dihiris memanjang
1 biji lada merah - dipotong panjang
2 biji lada hijau
1 inci halia - dihiris nipis

Cara-Cara Membuatnya:-


  1. Perap ayam dengan bahan yang telah dilumatkan, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
  2. Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
  4. Hias dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0